Haşhaşta Hazine'nin de görüşü alınacak

Haşhaş kapsülü kademeli alım fiyatları, morfin oranları ve diğer kalite kıstasları çerçevesinde Hazine'nin görüşü alınarak TMO tarafından tespit edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haşhaş kapsülü kademeli alım fiyatları, morfin oranları ve diğer kalite kıstasları çerçevesinde Hazine'nin görüşü alınarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenecek. 

Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkında Karar'ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre, haşhaş kapsülü kademeli alım fiyatları, morfin oranları ve diğer kalite kıstasları çerçevesinde Hazine'nin görüşü alınarak TMO tarafından tespit edilecek. 

TMO, haşhaş tohumunun alımı ve satımına ilişkin fiyat ve miktar ile uygulama esaslarını Hazine'nin görüşünü alarak belirlemeye yetkili olacak. 

TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevlerinin dış satışından, haşhaş tohumunun üretim, dağıtım ve satışından doğabilecek zararlar görev zararı sayılacak ve Hazine tarafından karşılanacak. Oluşacak görev zararının belirlenmesine yönelik usul ve esaslar da yeniden düzenlendi. 

 Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir'in Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir'in Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi, Sivrihisar ilçeleri, Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa'nın Şehzadeler, Yunus Emre, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbest olacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir