Hayvancılıkta 'kesim ağırlığı' endişesi

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ilgaz, "Yurtdışından getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, "Ramazan ayı, turizm sezonu ve Kurban Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız" dedi. Ilgaz, yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe istikrarın oluşturulması ve korunmasının önemini vurguladı. 

Sektörde kayıt dışı üretime dikkati çeken Ilgaz, "Türkiye, geçmiş dönemlerde AB'nin ihracat yaptığı en büyük pazar ülke konumuna gelmişti. Doğru tarım politikalarının oluşturulması ve uygulanabilmesi için sağlıklı veriye sahip olunması gerekmektedir ve bu noktada kayıt dışılık en önemli engeldir. 2014 yılı içerisinde ülkemizde yaşanan kırmızı et üretim ve tüketimindeki dengesizlik, bu sebeple oluşan fiyat istikrarsızlığını önlemeye dönük olarak uzun süredir dile getirdiğimiz besilik hayvan arzının yetersizliği sorununa çözüm olarak besilik hayvan ithalatının önünü açmıştır" şeklinde konuştu.

"Hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği düşüncesindeyiz" 

İthalatın koşullu olmasından dolayı ihtiyaca cevap verebilecek miktarda besilik hayvan getirilemediğini öne süren Ilgaz, "İthalat açıldıktan sonra 2014 yılının son çeyreğinde 17 bin, 2015 yılı ilk 4 ayında ise yaklaşık 70 bin baş hayvan girişi olmuştur. Buna karşın Türkiye'nin dönemsel ihtiyacı 250 bin ile 400 bin civarıdır. Dolayısıyla ramazan ayı, turizm sezonu ve Kurban Bayramı düşünüldüğünde yurt dışından getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği kaygısını taşımaktayız. Bugüne kadar gelen ve gelebilecek miktarın yeterli olmayacağı, son gelen ve getirilecek hayvanların kesim ağırlığına yetişmeyeceği düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı. 

"İlk besilik danalar ekim ayından itibaren gelmeye başlamıştır" diyen Ilgaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bakanlığımızın, besilik dana ithalatı ile ilgili uygulamalarını, kırmızı et arzının artırılmasına ve kırmızı et fiyatının daha fazla yükselmesinin önlenmesine yönelik olduğundan dolayı olumlu karşılamakla beraber, harekete geçmekte geç kalındığından dolayı içinde bulunduğumuz zaman dilimine etkisinin yeterli olamayacağı kaygısını taşıyoruz. Kırmızı et arzının artırılması için uzun dönemli politikaların ortaya konması ve uygulanmasının gerekliliği yönündeki düşüncemizi de muhafaza ediyoruz." 

Ilgaz, ithalatla ilgili yayınlanan uygulama talimatında "besicilerin kendi çiftliklerinde yer alan yerli besi hayvanının yüzde 40'ı kadar ithalat yapabilir" dendiğini aktararak, "Daha sonra açıklanan yeni bir talimat ile sözleşmeli üretim modeli kapsamında, kırmızı et üreten, parçalayan veya işleyen kişilerle sözleşme yapan besicilere ellerindeki yerli besi hayvanı sayısı kadar ithalat yapabilme hakkı ve son olarak da Et ve Süt Kurumu ile sözleşme yapan besicilerin kapasitelerini dolduracak kadar besilik hayvan ithalatı yapabilmelerine izin verilmiştir. Ancak ilk açılan ithalat koşullu olduğundan ihtiyaca cevap verebilecek miktarda besilik hayvan getirilememiştir" değerlendirmesinde bulundu. 

"5-6 aylık periyodu kapsamakta"

Besilik hayvan ithalatı için izin verilen hayvanların 300 kilogramın altında olması gerektiğini belirten Ilgaz, "Bu kapsamda getirilen besilik danalar kesim ağırlığına (500-550 kilogram) gelene kadar besiye alınmakta ve besi süresi yaklaşık 200-250 gün sürmektedir. Bu süre 5-6 aylık bir periyodu kapsamakta olduğundan ihtiyacımız olan bu dönemde henüz hayvanlar kesim ağırlığına ulaşmamış olduğu için kesilemeyeceklerdir" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir