İyi tarım uygulamaları desteği başvurularında son hafta

İyi tarım uygulamaları destekleri kapsamında, dekara meyve ve sebze için 50, örtü altı için 10 lira, süs bitkileri ve aromatik bitkiler için 100 lira ödenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iyi tarım uygulamaları desteğine başvuru için son 7 güne girildiğini belirterek, üreticilerin, iyi tarım uygulamaları desteğinden yararlanmaları için 17 Mart Perşembe mesai bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini bildirdi. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, iyi tarım uygulamaları ile bireysel veya grup halinde meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ve örtü altı üretim yapan, yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2015 üretim yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası'na sahip, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, örtü altında üretim yapanlar için ayrıca Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin iyi tarım uygulamaları desteğinden yararlanacağını belirtti.

İyi tarım uygulamaları destekleri kapsamında, dekara meyve ve sebze için 50, örtü altı için 10 lira, süs bitkileri ve aromatik bitkiler için 100 lira ödeneceğinin altını çizen Bayraktar, 3 Şubat'ta başlayan iyi tarım uygulamaları desteği başvurularının 17 Mart'ta sona ereceğini hatırlattı. Bayraktar, iyi tarım uygulamalarıyla tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"İyi tarım uygulamaları bugün dünya ticaretinin de gündeminde yer alıyor. Nitekim büyük perakendeciler de üreticilerden güvenilir ürün talep ediyorlar. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte ülkemizde de iyi tarım uygulamaları hızla gelişip yaygınlaşıyor. Bu alanda yürütülen projeler ve sektöre sağlanan desteklerle birlikte iyi tarım uygulaması yapan üreticilerimizin sayısı ile üretim alanı büyük artış gösterdi. 2007-2014 döneminde iyi tarım uygulamaları yapan üretici sayısı 33 katına, tarım alanı 40 katına çıktı. 2007 yılında 651 üretici tarafından 53 bin 607 dekar alanda iyi tarım uygulamaları yapılırken, 2014'te iyi tarım uygulamaları yapan üretici sayısı 21 bin 332'ye, iyi tarım yapılan alan ise 2 milyon 147 bin 705 dekara ulaştı."

Bayraktar, giderek artan tüketici bilinci neticesinde, iyi tarım uygulamalarıyla üretilen ürünlere olan talebin arttığını, bu ürünlerin büyük marketlerin meyve sebze reyonlarında yerini aldığını belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir