Kayseri'de istiridye mantarı üreticileri dernekleşti

Üreticilerin bir araya gelerek üretim ve pazar ağında daha etkin bir rol almaları için Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organik tarımı geliştirmek amacıyla atılan adımlar meyvelerini vermeye başladı. 'Kayından Sofraya İstiridye Mantarı Projesi' ile bu alanda üretici adaylarına eğitimler verildi. 2015 yılında yapılan deneme üretiminin ardından verilen uygulamalı eğitimler sonrası üretici sayısı iki yılda 18'e ulaştı. Üreticilerin kapasitesi 376 tona ulaştı. Üretimin devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda il genelinde yılda yaklaşık 460 ton istiridye mantarı üretiminin yapılması öngörülüyor. Üreticilerin bir araya gelerek üretim ve pazar ağında daha etkin bir rol almaları için Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği kuruldu.

         

Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği Başkanı Arif Balkaya, derneklerinin 17 üyesi olduğunu belirterek, "Amacımız istiridye mantarını ilk önce bölge halkıyla buluşturmak. Kayseri'de istiridye mantar yetiştiriciliğin etkinleştirilmesi, üretim standardı, üyelerimizin haklarının korunması, derneğimizin en önemli amaçları arasında"diye konuştu.

Paketleme üzerine şirket kuracağız

İstiridye mantar üreticisi Metin Dalkılıç da ürünlerine Erzincan ve Malatya'dan da talep olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki günlerde buralara da satışlarımız olacak. Bu sektörde ilk hedefim istiridye mantarını yurtiçinde herkese tanıtmak. İlerleyen zamanlarda da yurtdışına ihracat yapmayı istiyorum. Önümüzdeki yıllarda istiridye mantarının paketlenmesi konusunda bir şirket kurmayı planlıyorum" dedi.

İstiridye mantarı üreticilerinden İsmail Yılmaz ise ürünlerini hal, manav ve marketlere verdiklerini belirterek, "İstiridye mantarı yetiştiriciliği emek isteyen bir iş. İşlerimizin daha resmi olması için bir şirket çatısı altında olmaya karar verdik. İSAR adı altında bir şirket kurduk. Bu yıl içerisinde de paketleme makinesi yapmayı ve soğuk hava deposu kurmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Son birkaç yıldır Pleurotus spp türlerinin üretimi yaygınlaştı

Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Ülkemizde son birkaç yıldır kayın, kavak ve istiridye mantarı olarak bilinen Pleurotus spp türlerinin üretimi belirgin bir artış göstererek yaygınlaşmaya başladı. İstiridye mantarı üretimi ağaç kütükleri ya da tarımsal atıklar üzerinde yapılabiliyor. Ağaç kütüğünde üretim yöntemi, hobi ve amatör üreticiler için daha cazip. Kapalı alanlarda yapılacak üretimlerde tavsiye edilen; üretim odalarının ranza sistemi ile döşenmesidir. Ancak torba kültürü üretiminde askı sistemi de hastalık ve zararlı kontrolü daha kolay ve yatırım masrafları düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Ekim ile ilk hasat arasındaki süre 25-30 gün. Hasat döneminde yüzde 75-85 neme ihtiyaç var. Hasat 6-12 hafta sürebiliyor.100 kg yetiştirme ortamından 20-40 kilogram arasında mantar hasat edilebilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir