Kekik üretimi iki katına çıktı

Kekik üretimi, 2005 yılından bu yana yaklaşık iki katına çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kekik üretiminin, 2005 yılından bu yana yaklaşık iki katına çıktığını bildirdi.  

Bayraktar, yazılı açıklamasında, kekik üretiminin yüzde 90'ının Denizli'de kültüre alınarak üretildiğini ve önemli bir kısmının ihraç edildiğini vurguladı. 

Geçen yılın verilerine göre, Türkiye'de toplam kekik üretiminin 11 bin 752 ton olduğunu ve bunun 10 bin 501 tonunun Denizli'den karşılandığını belirten Bayraktar, kekik üretiminde sulu tarımda dekara 450-500 kilogram ürün elde edildiğini ifade etti. 

Kekik üretiminin %90'ını Denizli karşılıyor

Bayraktar, Türkiye'nin kekik üretim ve ihracatında dünyada lider ülke konumunda olduğuna dikkati çekerek, dünya kekik ticaretinin yaklaşık yüzde 70'inin Denizli'de yapılan kekik üretiminden sağlandığı bilgisini verdi. Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağladığını ve geçen yıl bunun yaklaşık 63 milyon dolarının kekikten geldiğini aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:  

"Ülkemizin ihraç ettiği en önemli tıbbi, aromatik ve baharat bitkiler adaçayı, anason, biberiye, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, defne yaprağı, ıhlamur, kapari, kekik, kırmızıbiber, kimyon, kişniş, mahlep, meyan kökü, nane, oğul otu, rezene, sumak ve bazı soğanlı ve yumrulu bitkilerdir. Bu ürünler arasında kekik, defne yaprağı, anason, kimyon ve rezene yaklaşık yüzde 90 pay alıyor. Türkiye'nin kekik ve ürünleri (işlenmiş, işlenmemiş, yağı) ihracatı içinde en büyük payı 13,6 milyon dolar ile ABD almaktadır. Diğer kekik ihraç ettiğimiz ülkeler ise Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Belçika, Kanada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Fransa, Japonya ve Avustralya'dır."  

"Teşvik tedbirleri alınmalı" 

Kekikte teşvik tedbirleri alınarak, ihracatın daha da artırılabileceğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:  

"İyi tarım uygulamaları kapsamında, 2015 yılında tıbbi aromatik bitkiler teşvik kapsamına alındı. Bu kapsamda üreticilerimiz dekar başına 100 lira destek alacak. Ayrıca hasat sonrası ambalajlama, paketleme ve depolamayı sağlayacak tesislerin kurulması üretimin artmasını sağlayacak. Türkiye'de kekikte markalaşmaya ve ihracat desteğine önem vermelidir. Ülkemizde Denizli kekik üretiminde önemli bir bölgedir. Denizli'de kekik için uluslararası ürün ihtisas borsasının alt yapısı oluşturulmalı, tağşiş ve kontaminasyon (pestisit, aflotoksin, mikotoksin ve ağır metaller) için analiz laboratuvarları güçlendirilmelidir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir