Limon fiyatı yüz ekşitiyor

Kilosu 7 liraya kadar yükselen limonun fiyatı ağustos sonunda başlayacak hasatla ya düşecek ya da şimdiden daha pahalı olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Fiyatıyla son günlerde tüketicilerin yüzünü "ekşiten" limonun ateşini, ağustos sonunda başlayacak hasat belirleyecek.  

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye'nin önemli gelir kalemleri arasında yer alan narenciye ürünlerinin dünya markası olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Narenciyenin öncü ürünü olarak bilinen limonun bu yıl Türkiye'de çok ciddi rakamlarla alıcı bulduğunu, bazı yörelerde kilogramının 7, tanesinin de 1 liradan satıldığını hatırlatan Kaçmaz, "Türkiye genelinde bir yandan envanter çalışması yapıyor diğer yandan bölgedeki çiftçilerimize üretim politikalarını anlatıyoruz. Ümit ediyorum ki konsey olarak yürüttüğümüz bu çalışmalar tamamladığımızda bugün yaşanan sıkıntılar aşılacak" dedi.

Kaçmaz, geçen yıl 348 bin ton Türk limonunu dünya sofralarına ulaştırıldığını dile getirdi.

İhracatçıların bu sezon başarı hikayesi yazdığına dikkati çeken Kaçmaz, "Bu yıl ihracat yüzde 18 artarak 412 bin tona ulaştı. Dış satıma bağlı stoklar tükenme noktasına geldi bunun sonucunda iç piyasadaki fiyatlar tavan yaptı" diye konuştu.  

Limon fiyatındaki artışın 2-3 hafta içerisinde belli olacağını anlatan Kaçmaz, şöyle konuştu:

"Limon fiyatını ağustos sonunda başlayacak hasat belirleyecek. Yeni sezon ürünlerinin durumu piyasa değerlerini belirleyecektir. Şimdiden yorum yapmak çok doğru olmaz. Limonun ateşi ay sonuna kadar düşmez. Çünkü limon, bu mevsimde ciddi bir yağış alırsa veya ciddi sıcaklarla karşı karşıya kalırsa hasat edilecek ürünün kalitesi ve rekoltesi düşer. Buna bağlı olarak fiyatlar belki de şimdiden bile pahalı olabilir. Öte yandan her şey yolunda gider, rekolte artarsa fiyatlar düşecektir."

Kaçmaz, şuan için limon bahçelerinde herhangi bir olumsuz gözlemlemediklerini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir