Martta 788 bin ton inek sütü toplandı

Türkiye genelinde martta 788 bin 875 ton inek sütü toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye genelinde mart ayında 788 bin 875 ton inek sütü toplandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı martta bir önceki aya göre yüzde 2,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu, "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Mart" verilerini açıkladı.  

Buna göre, martta toplanan inek sütü miktarı, 788 bin 875 ton oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı martta bir önceki aya göre yüzde 2,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı martta bir önceki aya göre yüzde 4,4 azalırken, inek peyniri üretimi yüzde 1,6 ve koyun, keçi, manda, karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 2,1 artış gösterdi.  

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, martta yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,6, ayran üretimi ise yüzde 0,8 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı, martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalırken, inek peyniri üretimi yüzde 5,5, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 22,9 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, ayran üretimi de yüzde 10,5 arttı.

Martta ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütünün yağ oranı yüzde 3,49, protein oranı ise yüzde 3,20 olarak tespit edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir