Noel sofrasına 29 bin ton Türk inciri

Noel sofralarının vazgeçilmezi kuru incirde, yeni yıl öncesi ihracat piyasası hareketlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kuru incirde Noel Bayramı öncesi ihracat hızlandı. 

Türkiye Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Türkiye'nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğuna dikkati çekti.  

Geçen yıl önemli orandaki ürün kaybının ardından bu sezona daha iyi başladıklarını anlatan Öz, sezonun başladığı 2 Ekim'den bu yana 29 bin ton kuru incir ihracatı yapıldığını, 105 milyon dolarlık gelir elde edildiğini anlattı. 

Kuru incirde yapılan ilk ihracatın Noel sofralarına yetişmeyi amaçladığına işaret eden Öz, "Sektör olarak yılda ortalama 60 bin ton ihracat yapıyoruz. Bunun yaklaşık yarısını Noel öncesi tamamlamış oluyoruz. Gönderdiğimiz 29 bin ton kuru incirin büyük bölümünün Noel öncesinde satılacağını düşünüyoruz. Kuru incir Avrupa ve ABD'de severek tüketilen bir ürün. Sağlıklı olması ve enerji vermesi gibi özelliklerinin yanında dini ve kültürel gelenekler de tüketimi olumlu etkiliyor" diye konuştu.  

"Üç kutsal kitapta geçen kuru incir, Hristiyanlar tarafından da kutsal bir meyve olarak görülüyor" diyen Öz, bu meyvenin Hristiyan aileleri bir araya getiren Noel sofralarının vazgeçilmezi olarak görüldüğünü söyledi. Osman Öz, "İnsanlar tadımlık da olsa kuru inciri mutlaka sofralarına koyuyor. Türkiye'deki üretici ve ihracatçılar da Noel öncesi market raflarına bu ürünü yetiştirmeye gayret ediyor. Geçen yıla göre ihracatımızda yüzde 20 artış oldu" ifadelerini kullandı. 

İhracatın büyük bölümü Almanya, İtalya ve Fransa'ya gidiyor 

İncirde ihracatın büyük bölümünün Almanya, İtalya ve Fransa'ya gittiğini, bu ülkelerde kişi başına tüketimin Türkiye'nin üzerinde seyrettiğini dile getiren Öz, ihracatın yarısından fazlasının Avrupa pazarına yönlendirildiğini, Almanya'ya 4 bin 400 ton, İtalya'ya 3 bin 90 ton İtalya, Fransa'ya 3 bin 82 ton ve ABD'ye 2 bin 430 ton ihracat yapıldığını kaydetti. 

Birkaç yıl öncesine kadar sıralamada dahi yer bulamayan Çin Halk Cumhuriyeti'nin ise ihracatın her yıl katlanarak artmasıyla çok sayıda Avrupa ülkesini geride bırakarak bin 500 tonla 5'inci sıraya yükseldiğine işaret eden Öz, dünya genelinde de incir tüketiminin arttığını söyledi. 

Türkiye, kuru incirde 2014/2015 sezonunda 55 bin tondan fazla ihracat gerçekleştirerek 243 milyon dolar gelir elde etmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir