Ordu'da fındık hasadı erken başladı

Ordu'da hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sonucu fındığın erken olgunlaşması nedeniyle bazı üreticiler 8 Ağustos'ta başlaması gereken fındık...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ordu'da hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sonucu fındığın erken olgunlaşması nedeniyle bazı üreticiler 8 Ağustos'ta başlaması gereken fındık hasadına 1 hafta erkenden başladı.

Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü, Ordu'da sahil kesiminde 8 Ağustos, orta kesimde 12 Ağustos ve yüksek kesimde 20 Ağustos tarihinde fındık hasadı yapılmasının uygun olacağını açıklamıştı. Ancak havaların sıcak gitmesi ve fındığın erken olgunlaşması nedeniyle bazı üreticiler fındık hasadına 1 hafta önce başlayarak hasat sezonunu açtı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden fındık toplamak üzere bölgeye bu yıl yaklaşık 15 bin mevsimlik işçinin gelmesini beklediklerini, üreticinin mümkün olduğunca fındığını kendilerinin de toplamasını isteyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt şöyle dedi:

"Güneydoğu ve Doğu'dan işçiler bölgemize intikal etmiş durumda. Bu işçilerimiz Valiliğimiz ve bizim içinde bulunduğumuz komisyonun belirlemiş olduğu ikametgahlarda kalıyorlar. Onlara yerler hazırlandı, bundan sonraki aşamalarda işçilerimiz bölgemizde fındık toplama işini yapacak. Bölgemizde tahmini fındık rekoltesi 202 bin ton civarında. Bu rekolteden biraz daha aşağıya düşmesi bekleniyor. Fındık üretiminde bu yıl hastalıklar ve yaz sıcakları etkili oldu."

'Fındık bu yıl para edecek'

Fındığın serbest piyasada geçen sezon 20 liranın üzerinde satıldığını hatırlatan Cörüt sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticilerimiz bu yıl fazla işçi tutmadan, mümkün olduğu kadar kendileri fındığı toplasınlar. Çünkü fındık bu yıl da para edecek. Bir tanesi de çok önemli. Fındık yeşil altın. Altını nasıl yastığın altında saklıyorsanız, fındığınızı da odanızın birini boşaltarak odanızda saklayın, emanete vermeyin. Pazara da ihtiyacınız kadar fındık indirin. Bir başkasına emanet etmeyin evinizde muhafaza etmeye çalışın. Bu sene inşallah üreticimizin yüzü güler, geçen yılki don hasarını da peyder pey kapatmış oluruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir