Pamuk üretimde bir sıkıntı görünmüyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, pamukta hasadın devam ettiğini, üretimin geçen yılki gibi 2 milyon 350 bin ton dolaylarında beklendiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamukta hasadın sürdüğünü belirterek, "Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiye göre, pamukta verim beklentiler düzeyinde, üretimde bir sıkıntı görünmüyor" dedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, halen tüketimin karşılanamadığı pamukta üretimin artırılması için 55 kuruştan 65 kuruşa yükseltilen primin, 1 liraya çıkarılması, şubat-mart aylarında ödenmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. 

Pamukta hasadın devam ettiğini, üretimin geçen yılki gibi 2 milyon 350 bin ton dolaylarında beklendiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Pamukta üretimdeki değişim, ekim alanı ve verimle, ekim alanı ise üreticinin kazancıyla, ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkilidir. Türkiye'de verimde sorun yok. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiye göre, pamukta verim beklentiler düzeyinde, üretimde bir sıkıntı görünmüyor. Pamukta verimliliğimiz yüksek, maliyetlerimiz de yüksek. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı üreticinin kazancı yeterli değil. Fiyatlar düşük, daha fazla destek sağlanmalı. Ekim alanlarındaki azalmanın belli başlı nedenleri içinde, tarımımızın yapısal sorunları, yüksek girdi fiyatlarının üretim maliyetlerini yükseltmesi gelmektedir. 

Bilindiği üzere pamuk, gümrük birliğinden dolayı tarife uygulaması yapamadığımız tek tarımsal üründür. Sıfır gümrükle pamuk ithal ediliyor. Gümrüklerle koruyamıyoruz. Maliyeti düşük ülkelerle rekabette zorlanıyoruz. İthalatı önlemek için pamuk daha fazla desteklenmeli. Bütün bunlar, pamuk üreticimizin diğer ülkelerin pamuk üreticileriyle rekabetini güçleştiriyor. Ekim alanları giderek daralıyor ve üreticimiz pamuk yerine farklı ürünlerin tarımını yapmaya yöneliyor." 

"Pamuk önemli bir stratejik ürün" 

Pamuğun tarım ürünleri arasında sağladığı yüksek katma değer ile istihdam oluşturan, tarım ve sanayi sektörlerinin bütünleşmesinde rol oynayan, ihracata yönelik, dünya tarım ürünleri ticaretinde önemli bir stratejik ürün olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: 

"Özellikle Türk tekstil sanayinin toplam ihracat içindeki payı, kazandırdığı döviz, sağladığı katma değer, oluşturduğu istihdam, ülkemizde milyonlarca kişinin bu faaliyetin içinde olmasını sağlamıştır. Bütün bunlar, tekstil sanayinin ham maddesi pamuğun ekonomik hacminin ne denli büyük olduğunu ortaya koymuştur. Hal böyleyken son yıllarda pamuk veriminde ülkemiz dünyada ilk sıralarda yer almasına karşın, son 10 yılda ekim alanlarındaki daralma nedeniyle, pamuk tüketimimiz karşılanamadığı için pamuk ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Ülkemiz her yıl ithal ettiği pamuğa 2 milyar dolara yakın döviz ödüyor." 

Acil tedbir alınmaması durumunda pamukta üreticinin üretimi sürdürmesinin zor olduğunu belirten Bayraktar, "Daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırız. Desteği artırarak sürdürmemiz elzem" ifadesini kullandı.  

Üreticinin maliyetini karşılayamadığını vurgulayan Bayraktar, "Pamuk, alternatiflerine göre mazot, gübre, tohumluk, ilaç gibi girdilerin yoğun olarak kullanıldığı bir bitki. Çiftçimizin üretimini sürdürmesi için kar etmesi bir mecburiyet. Girdi maliyetlerini azaltmak için, sulama masrafı ve tohumluk, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi kalemlerden alınan KDV ve ÖTV oranları düşürülmelidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir