Prim borcu olmayan çiftçilerden tevkifat yapılmayacak

Bayraktar, "SGK, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5'e kadar yapılan tevkifat oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi için gerekli çalışmalara başladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5'e varan tevkifat oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi için çalışma başlattığını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin satmış oldukları ürün bedellerinden SGK'ya olan prim borçlarına mahsuben yüzde 1 kesinti yapılırken, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü'nün 6 Mart 2012 tarihli genelgesiyle, tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istendiğini hatırlattı.

Tevkifat yapmakla yükümlü gerçek ve tüzel kişilerin, çiftçilerden, sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapmaya başlandığını kaydeden Bayraktar, konuyu SGK Yönetim Kurulu gündemine taşıdığını belirtti.
Konunun önümüzdeki hafta yapılacak SGK Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanacağını vurgulayan Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması pek çok üreticimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. Sosyal Güvenlik Kurumu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5'e kadar yapılan tevkifat oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi için gerekli çalışmalara başladı."

Yapılacak değişiklikle, prim borcu olmayan çiftçilerin borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerin de muafiyet kapsamına girdiğine dair SGK il müdürlüklerinden belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmamasının da düzenleneceğini ifade eden Bayraktar, prim borcu yüzde 1'den daha az olan çiftçilerden borçları kadar tevkifat yapılacağını açıkladı.

 (AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir