"Fındıkta boş oranı yüksek"

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, "Bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını gördük. Fındıkta boş oranı yüksek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını, fındıkta boş oranının yüksek olduğunu belirtti.

Soydan, yaptığı yazılı açıklamada, sahil kesiminde hasat işinin büyük oranda bittiğini ifade etti.

2015 yılı fındık sezonunun yaklaşık 20 gün önce sahil ve orta kesimlerde başladığını anımsatan Soydan, şöyle devam etti:

"Üreticilerimiz, bir kısım fındığını patoza verdi. Fındık, yavaş yavaş pazara inmeye başladı. Özellikle bu senenin ürününde şunu gördük; bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını gördük. Fındıkta boş oranı yüksek. Geçen sene yaşadığımız don olayının zarar verdiği yerlerde boş oranı ise daha yüksek. Ayrıca iki yıldır yaşadığımız külleme hastalığının fındığa verdiği zararı görmüş olduk. Bu da şunu gösteriyor ki bu sene yüksek düzeyde bir rekolte olmayacağı kanaatindeyiz."

Üreticinin ihtiyacı kadar fındığı pazara indirmesi gerektiğini kaydeden Soydan, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Dış ihracatımız ve iç tüketimimiz belki de yeterli gelmeyebilir ama önemli olan, bizi sevindiren geçen sene dondan dolayı sıfır rekolte olan dokuz ilçede üreticilerimizin fındık toplaması. Çünkü o üreticilerimiz 24 ay bekleyerek bahçeye girdiler. Beklentimiz ilerleyen günlerde serbest piyasa şartlarında fiyatın 14-15 lira seviyesinde olması. Üreticilerimizin fındığını pazara ihtiyacı kadar indirmesi, dengeli fındık inmesi, emanete fındık bırakılmaması kesinlikle fiyatları etkileyecektir. Fiyatlar olması gereken seviyelere çıkacaktır. Fındık piyasası az ve talep doğrultusunda değişir. Fındık fiyatlarını üretici belirler. Üretici artık bilinçli hale gelmiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir