"GDO konusunda endişeye gerek yok"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker GDO'lu ürün konusunda "Toplumun endişe etmesine gerek yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mersin'de 400 ton ele geçirilen GDO'lu mısır gluteni hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GDO'lu ürünlerin gümrükte yakalandığını, piyasadan toplanan bir ürün olmadığını belirterek, "Bu anlamda Türkiye'de tüketicilerin ve toplumun endişe etmesine gerek yok" açıklamasında bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "Gelişen Sekiz Ülke"nin (D-8) 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Eker, "Geçtiğimiz günlerde GDO'lu mısır unu ele geçirildi. GDO tehlikesi şu anda ne seviyede?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Bahsedilen olayda birisi sahte bir belgeyle ithalat yapmak istiyor ve bu, gümrükte yakalanıyor. Yaklaşık 3 ay önceki hadise. Türkiye'ye insan gıdası olarak tüketilmek üzere GDO'lu ürün ithal etmek ve üretmek ağır ve şiddetli müeyyidesi olan bir suçtur. Bunlar sıkı sıkıya takip ediliyor. Burada da zaten gümrükte yakalanmış, yani piyasadan toplanan bir ürün değil. Bu anlamda Türkiye'de tüketicilerin ve toplumun endişe etmesine gerek yok." 

"Pirinçlerden örnek alındı, analizleri sürüyor"

Bakan Eker'e, bazı gazetelerde "zehirli pirinç" başlığıyla verilen habere ilişkin değerlendirmesi de soruldu. Gönen Çayı'nın Devlet Su İşleri tarafından yapılan su analizlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirten Eker, şöyle konuştu:

"Ergene ve Gönen ile ilgili olarak, sulamanın yüzde 95'i Meriç'ten, yüzde 5'i Ergene'den yapıldı. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından izleme ve kontroller yürütüldü, Tarım Bakanlığı olarak da kullanılan suyun kalitesindeki değişiklikler düzelmiş bir şekilde kontrol edildi. Şu ana kadar hem kalite hem de nitrat kirliliği açısından kontrol ediliyor. En son kontrol amaçlı olarak Ergene bölgesinden 68 pirinç örneği alındı, analizleri sürüyor. Gönen'den de 18 yeni örnek alındı. Herhangi bir şey çıktığında biz bunu kamuoyuyla paylaşırız." 

Eker, Ergene'de esasında kirliliğin 2001, 2002 yıllarında olduğunu aktararak, o ve ondan sonraki dönemlerde bile yapılan tetkiklerde ürünlerde herhangi bir problemin tespit edilmediğini söyledi. Gıda ile ilgili çok kolay şekilde yargıda bulunulduğundan yakınan Eker, "Bununla hem tüketicilerin zihinleri karıştırılıyor hem de üreticiye zarar veriliyor" dedi. 

"Etler başka ülkelere ihraç edilecek"

Eker, kaçak etlerin piyasaya sürüldüğü iddialarına ilişkin soruya da "Gümrükte yakalanmış. O da piyasa için değil antrepolarda başka ülkelere ihraç etmek üzere getirilmiş, depoda tutulmuş, depo hırsızlığı olmuş... Sağlık ve hijyenle ilgili bir şey çıkmadı. Türkiye'nin içine ithal edilmek üzere gelmiş sağlıksız bir şey değil" yanıtını verdi.

D-8'in her yıl düzenlediği gıda güvenliğiyle ilgili tarım bakanları toplantısının bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini anlatan Eker, toplantıda Türkiye'nin son 10 yılda tarımda sağladığı gelişmeler hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir