Rusya gıda ithalatını azaltıyor

Rusya, tarıma yönelik teşvik uygulamalarıyla yerli üretimi önemli oranda artırırken, aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelere yaptırım uygulayarak gıda ithalatını azaltmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus Federal Gümrük Servisi (FTS) ve Rusya Tarım Bakanlığı verileri uygulanan gıda ambargoları sayesinde ülkedeki yerli tarım ürünlerinin pazar paylarında önemli bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayına ilişkin rakamlara göre, Türkiye’den alınması halen yasak olan domatesin ithalatı 2015’in aynı dönemine göre yüzde 30,7 oranında azalarak 419 bin tona gerilerken, salatalığın ithalatı ise yüzde 10,7’lik düşüşle 97,4 bin tona geriledi.

Türkiye’den ithalatı yasak ürünler listesinde yer alan diğer gıda ürünlerinden soğanın ithalatı yüzde 41 azalarak 185 bin tona, lahananın ithalatı ise yüzde 49,1 gerilemeyle 90 bin tona düştü.

Türkiye'nin, Rusya'ya 2015'te gerçekleştirdiği 875,4 milyon dolarlık sebze ve meyve ihracatı 2016'da yüzde 62,1 azalarak 331,7 milyon dolara geriledi.

Rusya'da üretim artıyor

Rusya’nın geçtiğimiz yılki sera sebze üretimi yeni inşa edilen kışlık seraların da katkısıyla bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 691 bin tona yükseldi.

Avrupa Birliği, ABD, Kanada, Norveç, Avustralya ve Türkiye’den ithalatı yasaklanan pek çok gıda ürününün yerini Rusya’da üretilen ürünler doldurmaya başlarken, Rus yetkililer söz konusu yaptırımları, ülke tarımını desteklemek için, kaldırmaya henüz sıcak bakmıyor.

Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki tarımcıların, yaptırımlar nedeniyle Rus gıda pazarında oluşan avantajlı durumdan daha da fazla yararlanması gerektiğini söylemişti.

Domateste yüzde 100 öz yeterlilik hedefleniyor

Tarım Bakanı Aleksandr Tkachev ise bir süre önce yaptığı açıklamada, ülkenin sebze üretiminde öz yeterliliğinin geçtiğimiz yıl yüzde 90 seviyelerine çıktığına işaret ederek, "Domates ve salatalıkta 2020 yılına kadar yüzde 100 öz yeterliliğe ulaşmak için yılda 400 hektarlık sera inşaatının yapılması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Sergey Korolev da ithal domatesin pazar payının 2016’da yüzde 80’lerden yüzde 50 seviyesine, ithal salatalığın ise yüzde 65’ten yüzde 20’ye kadar gerilediğini vurguladı.

Kesme çiçekte Kenya'nın gerisindeyizKesme çiçekte Kenya'nın gerisindeyiz

Bu konularda ilginizi çekebilir