Sözleşmeli şeker üretimine onay

Şirketler veya fabrikalar, Şeker Kurulu kararı ile yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin edilen ham ve beyaz şekeri belirlenmiş kendi ekim alanlarından temin etmek üzere sözleşmeli olarak ürettirebilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Şirketler veya fabrikalar, Şeker Kurulu kararı ile yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin edilen ham ve beyaz şekeri belirlenmiş kendi ekim alanlarından temin etmek üzere sözleşmeli olarak ürettirebilecekler. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
Yönetmeliğe göre, şirketler veya fabrikalar, yurt içi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarını ifade eden A kotası ile A kotasının belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarını ifade eden B kotasının dışındaki, A ve B kotaları dışında üretilen ve yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin edilen ham ve beyaz şekeri Kurul kararı ile belirlenmiş kendi ekim alanlarından temin etmek üzere sözleşmeli olarak ürettirebilecekler. 
Şirketlerin ekim alanı devri, yeni ekim alanı tahsisi ve ekim alanı dışı pancar temin etme talepleri Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde değerlendirilecek. 

Şeker Kurumu, şirket ve bünyesindeki fabrikalarda görevleri ile ilgili konularda araştırma ve denetimde bulunabilecek. Kurum, şirket ve bünyesindeki fabrikalar nezdinde; hammadde üretimi, temini, fiyatlandırma, fire tespiti, bedel ödemeleri ve bedel ödemelerine esas parametrelere ilişkin hususlarda denetim ve gözlemde bulunabilecek. Bu iş ve işlemlerle ilgili olarak teknolojik imkanlardan yararlanabilecek. Bu amaçlarla gerektiğinde şirketler ile ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden yararlanabilecek.