Tıbbi ve aromatik bitkilere destek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tıbbi ve aromatik bitkileri 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tıbbi ve aromatik bitkileri 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldı. İlaç sanayi, gıda, kozmetik gibi bir çok sektörde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Bakanlık aynı zamanda Türkiye'ye özgü çeşitleri dünyaya satacak. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması yanında kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla, Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için geçen yıl proje hazırlandı. 

Antalya, Konya, Eskişehir, Tokat, Denizli ve Muğla'da uygulanmaya başlanan projeye bu yıl, Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kütahya, Malatya, Niğde ve Trabzon da dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak. Böylece bakanlık, ilk defa destekleme kapsamına aldığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlayacak. 

Aynı zamanda bu projeyle İzmir'in kekiği, Karabük'ün safranı, Muğla ve Aydın'ın adaçayı, Hatay'ın defnesi, Isparta ve Burdur'un lavantası, ilaç sanayi, gıda, kozmetik gibi bir çok sektörde kullanılmak üzere dünyaya ihraç edilebilecek. 

Bitki çeşitliliği bakımından önemli bir zenginliğe sahip olan Türkiye'de yaklaşık bin çeşit, tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyor. Bu çeşitlerden 350'si iç piyasada ticarete konu olurken, bitkilerin yaklaşık 100'ünün de ihracatı yapılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir