TMO mısır alımlarına başladı

Mısır hasadı başladı. Yaklaşık 6.3 milyon tonluk rekor üretimin beklendiği 2015 ürün yılı için üretici, TMO'nun müdahale alım fiyatını açıklamasını bekliyor. TMO, geçen yıl 15 Ağustos'ta müdahale alım fiyatını kilo başına 68 kuruş açıklamıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALİ EKBER YILDIRIM / İZMİR

Hasadın başladığı mısır üretiminde bu yıl rekor üretim bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 üretim sezonunda mısır üretiminin 6.3 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Üretimin yüksek olması nedeniyle fiyatın düşeceği endişesi yaşayan üretici Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bir an önce alım fiyatını açıklamasını bekliyor. Hasadın başladığı Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi’nde geçen yılın altında bir fiyatla piyasanın açılması üreticileri daha da endişelendirdi. TMO geçen yıl 15 Ağustos’ta mısır müdahale alım fiyatını kilo başına 68 kuruş açıklamıştı. 

TMO üreticinin fiyat beklentisine henüz olumlu bir yanıt vermezken, 20 Ağustos itibariyle taahhütname karşılığı mısır alımına başladı. Konuyla ilgili TMO’dan yapılan açıklamada 20 Ağustos 2015 itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi olan üreticilerden rutubet oranı yüzde 14 ve altındaki mısırın taahhütname karşılığı alınacağı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “2015 yılında ülkemiz mısır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 5.9 artışla 6.3 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. TMO; bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi birçok konuda çalışmalar yapmış ve elde edilen verileri bu alanda politika oluşturulmasında dikkate almıştır. Ülkemizde 2015 dönemi mısır hasadı Akdeniz Bölgesi’nde lokal olarak başlamış olup önümüzdeki günlerde hasadın yoğunlaşması beklenmektedir. Alımlar randevulu olarak yapılacaktır.” 

Üreticiye 3 seçenek sunuluyor 
TMO’ya taahhütname karşılığı mısır teslim eden üreticilere üç farklı seçenek sunuluyor. Müdahale alım fiyatın açıklandıktan sonra ürününü taahhütname karşılığı Ofis’e teslim eden üreticiler bu ürünlerini TMO’ya satabilecekler. İsterlerse ürünlerini geri çekebilecek veya emanet alıma dönüştürebilecek. Yapılan açıklamada,taahhütname karşılığı mısır teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu gününde Ofis’e götürmeleri gerekiyor. 

Hasat başladı, fiyat yok 
Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi’nde mısır hasadı başladı. Piyasada turfanda ürün için oluşan alım fiyatları çok düşük seviyelerde. Turfanda olarak nitelendirilen ürün kilosu 65 kuruştan alınıyor. Geçen yıl TMO 15 Ağustos’ta alım fiyatını 68 kuruş olarak açıklamıştı. Geçen yıla göre üretimin 350 bin ton fazla olduğu düşünüldüğünde TMO’nun müdahale alım fiyatını açıklamaması üreticileri ciddi zarara uğratacak. 

Üretim açığı azalıyor 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin mağdur olmaması için TMO’nun bir an önce fiyatı ilan etmesi gerektiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Bu yıl mısır rekoltesinin yüksek olması dolayısıyla üretim açığının fazla olmamasının ithalata çok fazla gerek duyulmayacağını gösteriyor. Bu da ülkemiz ihtiyacının daha çok yerli üretimle karşılanması anlamına gelmektedir. Nitekim yüzde 22 olan üretim açığı yüzde 14’lere gerilemiştir. Bu yıl artan üretimle bu oranın daha da aşağı düşmesi beklenmektedir. Üretimin artması bizler için sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin bin bir emekle üretim yapan çiftçilerimizin refahına da yansıması, en büyük temennimizdir. 

Ülkemizde ilk mısır hasadının yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova’da iklim şartlarının sıcak gitmesi hasadı erkene almıştır. Diğer taraftan mısır fiyatları Osmaniye-Merkez’de 64-65 kuruş, Osmaniye-Kadirli‘ de 68 kuruş civarında seyrederken, TMO’nun 2014 yılı müdahale alım fiyatı 68 kuruştur. TMO’nun, artan üretim maliyetleri, üretici karı gibi unsurları dikkate alarak belirleyeceği müdahale alım fiyatını bir an önce açıklaması büyük önem arz etmektedir. Hasadın da erken başlamasıyla çiftçimizin gözü TMO’ya çevrilmiştir. Hasat edilen ürünlerin beklemesi halinde üründe yaşanacak kalite kayıpları üreticilerimizi mağdur edecektir. Mısır alım fiyatlarının TMO tarafından bir an önce açıklanmasını ve alımlara bir an önce başlamasını bekliyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir