Tonlarca patates depoda kaldı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde güvenlik endişesi nedeniyle yaklaşık 150 bin ton patates çiftçinin elinde kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Anadolu Bölgesindeki terör saldırıları, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki patates üreticilerini de olumsuz etkiledi. Ahlat'ta 35 bin dönüm arazide üretilen 150 ton patates, alıcılar ve nakliyecilerin güvenlik gerekçesiyle bölgeye gelmemesi yüzünden çiftçinin elinde kaldı. 

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, ilçedeki 35 bin dönümde üretilen yaklaşık 150 bin ton patatesin, terör olayları nedeniyle pazarlanamadığını söyledi. 

Patatesin tamamının depolarda alıcı beklediğini vurgulayan Demirden, "Ürünlerini satamayan çiftçilerimiz borçlarını da ödeyemedi. Çiftçimiz perişan ve zor durumda. Ayrıca patates sektöründe yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediliyor. Bu da istihdama büyük katkı sunuyor. Bu sektör bölgemizin olmazsa olmazıdır. Patates üretimi bölgemize ekonomik anlamda büyük bir girdi sağlıyor ancak yaşanan terör olaylarından dolayı alıcılar ile araçlarının yakılacağı korkusunu taşıyan nakliyeciler ilçemize gelemedi. Bölgenin içinde bulunduğu karışıklıktan dolayı patatesler çiftçinin elinde kaldı. Ürünlerin pazarlanması konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu. 

"Patates fiyatı dibe vurdu" 

Ahlatlı patates üreticisi Kudbettin Ersezer de ürünlerinin terör olayları yüzünden ellerinde kaldığını kaydetti. 

İlçede 250 dönüm arazide patates ektiğini ve ürettiği yaklaşık bin ton patatesin deposunda durduğunu ifade eden Ersezer, şöyle konuştu: 

"Alıcılar, patatesi ilçemizden götürüp satamadı. Olaylardan dolayı, bu yıl alıcı ve nakliyeciler buraya gelemedi. Tüccarlar ürünleri almadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm Süreci'nin devam ettiği dönemde piyasalar canlanmış ve önümüz açılmıştı. Talep ve ihracat vardı. Bu nedenle ürünlerimiz gidiyordu. İstanbul, İzmir ve Bursa'dan alıcılar buraya gelerek ürünlerimizi alıyordu ancak bu gerginlik piyasaları ve çiftçileri olumsuz etkiledi." 

İç piyasanın ürünlerini almadığını ve nakliye konusunda sıkıntı yaşandığını vurgulayan Ersezer, depolarının patateslerle dolup, taştığını sözlerine ekledi. 

Çiftçi mağdur oldu

Nuri Dolan ise her yıl üretim yaparak normal fiyatlarda sattıkları patatesi, bu yıl artan terör olayları, ihracatın olmaması ve girdilerin pahalı olması nedeniyle satamadıklarını anlattı. 

Dolan, 300 dönümde ürettiği yaklaşık bin 500 ton patatesi 780 metrekarelik depoda sakladığını ifade ederek, şunları söyledi: 

"Patatesler birer tonluk çuvallarda depolarımızda bekliyor ancak ürünlerimiz para etmediğinden dolayı depolar tıka basa patateslerle dolu. Büyüklerimizden ve devletimizden destek bekliyoruz. Patatesin alınmasını istiyoruz. Çiftçi mağdur ve borcunu ödeyemiyor. Talep yok ve satış da yapamıyoruz." 

İlçe ekonomisinin patatese bağlı olduğunu kaydeden Ruhi Güvener de çiftçilerin 70 kuruşa mal olan patatesleri işçi parasını ödeyebilmek için düşük fiyata satmaya çalıştığını belirtti. 

Depolarda çürümeye yüz tutmuş ürünlerin bir an önce çiftinin elinden çıkarılması gerektiğini ifade eden Güvener, "Patateslerimiz, geçmişte olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi adı altında çiftçiden alınıp, sosyal yardım olarak vatandaşlara dağıtılabilir" dedi. 

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 5 bin dönüm arazide üretilen yaklaşık bin ton fasulye de aynı gerekçelerle satılamayınca çiftçinin elinde kalmıştı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir