Türkiye, fındıkta avantajını kaybedebilir

FTG Başkanı Sevinç, diğer ülkelerin üretimlerini artırması sebebiyle Türkiye'nin fındık ihracatındaki avantajlı konumunu kaybedeceğinden endişe duyduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Uluslararası Şekerleme Fuarı ISM'de konuşan Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı İlyas Edip Sevinç, Türkiye'nin yıllık 230 ile 260 bin ton iç fındık ihraç ettiğini söyledi. Kabuklu fındığın fiyatının 11 lira civarında olduğunu ifade eden Sevinç, "Fındığın kilosunun üreticiye maliyeti en fazla 4,5 liradır. Hiçbir tarım ürününde böyle bir kar olamaz" dedi.

Fındık fiyatını piyasanın belirlemesi gerektiğini dile getiren İlyas Edip Sevinç, fiyatın artmasından ziyade yurtdışından talebin artmasının daha önemli olduğunu vurguladı.

Diğer ülkelerde üretim artıyor

Sevinç, bir çok ülkenin fındık ekimine başladığına dikkati çekerek, "Hepsinden daha tehlikelisi başta Gürcistan, İtalya, ABD ve Azerbaycan olmak üzere her geçen yıl üretimlerini daha da arttırıyorlar. Türkiye'nin üretim tekeli, bununla da bağlantılı olarak ihracat tekelinin kırılma endişesini yaşıyoruz" dedi.

Verim düşüyor

Türk fındığında verimin azaldığını da belirten Sevinç, "Şu anda dönüm başına verim 80 kilolara, 75 kilolara düştü. Rakiplerimizde 150-200 kilo üretenler var. Dolayısıyla bu da ciddi bir problem" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir