Türkiye'de 167 milyon zeytin ağacı var

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Türkiye genelinde toplam 167 milyon 847 bin 627 adet zeytin ağacı bulunduğu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, "Önümüzdeki yıllarda ağaç sayımıza göre rekoltemizde de çok artış olacağına ve üretim miktarıyla da hedef koyduğumuz dünya ikinciliğini yakalayacağımıza inanıyoruz" dedi.

UZZK'dan yapılan açıklamada, Konsey'in koordinatörlüğünde sektörün tüm bileşenlerinin katılımıyla oluşturulan uzman grubunun yaptığı tespitlerin sonuçları paylaşıldı.

İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Manisa, Aydın, Muğla, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe Tarım Müdürlüklerinden temin edinilen bilgilere göre, Türkiye genelinde toplam zeytin ağacı 167 milyon 847 bin 627 adet olarak belirlendi.

Meyve veren 145 milyon 321 bin 360 adet ağaç olduğu tespit edilirken, bu oran geçen yıla göre 3,4 artış gösterdi. Meyve vermeyen ağaç sayısı ise geçen yıla göre yüzde 6,2 azalarak 22 milyon 526 bin 267 adet oldu.

Ağaç başına ortalama 7,9 kilogram zeytin verimi ile üretim miktarına ilişkin ise şu bilgiler verildi:

"Toplam zeytin dane üretiminin geçen yıla göre yüzde 5,2 azalarak 1 milyon 108 bin 188 ton, sofralık zeytinin geçen yıl ile aynı seviyede 397 bin 25 ton, zeytinyağının ise geçen yıla göre yüzde 15,9 azalarak 143 bin 115 ton elde edileceği tahmin edilmiştir. Geçtiğimiz iş yılında fiyatların sürekli yükseleceği beklentisi ile devreden zeytinyağı stoğumuzun yaklaşık 20 bin ton seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda, devreden stok ile birlikte 2015 – 2016 iş yılı toplam zeytinyağı miktarının 163 bin ton olduğu görülmektedir."

Açıklamada görüşlerine yer verilen UZZK Başkanı Tibet, rekolte tahminlerinin mevsim başında yapılması dolayısıyla iklim koşullarındaki değişimlere bağlı olarak öngörülen rakamlarda sapmalar olabileceğini, yani üretilen zeytinin yağlığa ya da sofralığa kaydığını ve bunun da üretilen ürün miktarlarını değiştirdiğini aktardı.

Tibet, şunları kaydetti:

"Bu gerçekten hareketle sezon başladıktan sonra da tahmin edilen zeytin ve zeytinyağının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği uzmanlarımızca kontrol edilecektir. Son 10 yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri ile dikilen ağaç miktarı ile ülkemiz, bu alanda İspanya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülkesi konumuna ulaşmıştır. Ülkemiz zeytincilik sektörü yeni dikilen fidanların meyve vermeye başlaması ile sürekli bir gelişim içine girmiş ancak son üç yıldan beri yaşanan küresel ısınma ve olumsuz hava  koşullarının etkisi ile maalesef bu gelişim üretim rakamlarına yansıtılamamıştır. Bununla birlikte 7-8 yıl önce olduğu gibi var ve yok yılları arasındaki makas çok azalmıştır. Önümüzdeki yıllarda ağaç sayımıza göre rekoltemizde de çok artış olacağına ve üretim miktarıyla da hedef koyduğumuz dünya ikinciliğini yakalayacağımıza inanıyoruz. Yeni iş yılımızın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir