Tütün üretiminde yaşanan düşüş ihracatçıyı kaygılandırdı

Tütün üretiminde yaşanan düşüş ihracatçıyı kaygılandırdı. Egeli üretici ve ihracatçılar üretimindeki düşüşü durdurmak için bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son yıllarda üretimde görülen düşüşü durdurmak ve artışa geçirmek için tütün üreticileri ve ihracatçıları işbirliği yapacak.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir araya gelen Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve Tütün Üreticileri Birliği, ziraat odaları ve ilgili belediye başkanlıklarından oluşan heyet, tütün ve tütün ürünleriyle görülen sorunları masaya yatırdı. Taraflar, tütün üretimini artırmak için güçlerini birleştirme kararı aldı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye’de 55 bin üreticinin 62 bin ton tütün üretimi yaptığını, tütün üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmak, tütündeki kaçakçılığı önlemek amacıyla ilgili Bakanlıklar ile görüşmelerin ortaklaşa gerçekleştirilmesi konusunda prensip kararı aldıklarını dile getirdi.

Özgener, "Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’ndan bir komite oluşturarak üretici birlikleri ile güç birliği yapacağız, sorunların tek bir ağızdan dile getirilmesine zemin hazırlayacağız. Son yıllarda düşüşe geçen tütün üretiminin arttırılmasını amaçlıyoruz. İhracatımız açısından tütün üretiminin devamlılığını sağlamamız gerekiyor. 2016 yılında tütün ve tütün mamullerinden Türkiye’ye 1 milyar 10 milyon dolar döviz kazandırdık. Üretimi arttırabildiğimiz takdirde ihracatımızı daha da üst seviyelere çıkarmak mümkün" diye konuştu.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütün ve tütün mamulleri 2016 yılında ihracatını en fazla arttıran sektörlerin başında yer aldı.

2015 yılında 918 milyon dolar ihracat yapan sektör, 2016 yılında ihracatını yüzde 10 arttırarak 1 milyar 10 milyon dolar çıkardı. Böylece tarım sektörleri arasında ihracat artış rekortmeni oldu.

2016'da tütün mamulleri ihracatı  652 milyon dolar olurken, yaprak tütün ihracatı 358 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Yaprak tütün ihracatında 150 milyon 136 bin dolar ile ABD ilk sırada yer alırken, tütün mamulleri ihracatında ise İran 149 milyon 63 bin dolarla lider ülke oldu. 

Küçükbaş hayvan sayısı azaldıKüçükbaş hayvan sayısı azaldı

Bu konularda ilginizi çekebilir