TZOB, çiftçinin AB hibesini kullanması için çalışıyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ''IPARD'a her türlü desteği verip, 874 milyon Avronun tamamını Türk çiftçisinin kullanmasını sağlayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AB'nin Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) Kırsal Kalkınma Programı olan IPARD kapsamında Türkiye'ye tahsis edilen hibe desteğinin, Türk çiftçisi tarafından kullanılması için çalıştıklarını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik IPA adı altında mali yardım programları uyguladığını, Türkiye'de de bu mali yardımlar kapsamında Kırsal Kalkınma Bileşeni olarak IPARD programının uygulanmaya konulduğunu anımsattı.

Avrupa Komisyonu'nca 2008 yılında onaylanan programın Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflediğini ifade eden Bayraktar, IPARD'ın 42 ilde uygulanacağını belirtti.

TZOB'un gerek merkezde gerek yerelde bilgilendirme çalışmaları yaparak ziraat odalarına teknik hizmet sunacağını vurgulayan Bayraktar, 2006-2010 döneminde kırsal kalkınma için hazırlanan projelerle 11 milyon 289 bin 402 Avro hibe sağlandığına dikkati çekti.

Bayraktar kaynağın, AB standartlarında örnek işletme oluşturulması, yeni ürün çeşitlerinin devreye sokulması, kapasite geliştirme, eğitimlerle bilinç düzeyinin artırılması, mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam olanaklarının geliştirilmesi gibi hizmetlerde kullanıldığını ifade etti.

Programa katılacak iller

IPARD programının 29 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla 17, 2 Mart 2012 tarihi itibarıyla 3 olmak üzere toplam 20 ilde uygulanmaya başladığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

''İkinci dönem uygulama illeri için akreditasyon süreci tamamlanmış olup, Avrupa Komisyonu denetimlerini takiben 2013 yılında akreditasyon kararı bekleniyor.

Program kapsamında akredite olmuş 20 il ve yeni akredite olacak 22 il için tüzel kişiler veya şirketlerce hazırlanacak projelere yüzde 50 hibe desteği sağlanıyor. 20 ile eklenecek 22 il ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak olacak.

Bu programla AB hibe fonları, kırsal kesimde yaşayan halkımıza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacaktır.''

''Kredi konusunda bankalara görev düşüyor''

AB'nin, IPARD için ayırdığı 1 milyar 80 milyon Avroluk kaynağın yüzde 80'den fazlasının Türkiye'ye geldiğine işaret eden Bayraktar, 874 milyon Avroluk hibe desteğinin kırsal kalkınma faaliyetlerinde, tarımda yatırım yapacak girişimciler için kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Bu hibe programından hemen yararlanılmaya başlanmalıdır. Buradaki bir gecikme, hibe programının büyük bölümünün kullanılmadan iade edilmesine yol açar. Çiftçinin, üreticinin yeterince finansmana ulaşamadığı bu ortamda, hazır hibeyi kullanamamak hepimizin hatası olur.''

Kırsal kalkınmaya ayrılan toplam fon miktarının yüzde 75'ini AB, kalan yüzde 25'ini ise Türkiye'nin karşıladığını belirten Bayraktar, proje bazında ise çiftçilerin toplam proje bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak programdan alabildiğini bildirdi.

Çiftçilerin AB mali yardım programlarından azami düzeyde faydalanmaları için çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, ziraat odalarına başvuru koşulları, proje zamanları gibi temel konularda bilgilendirme yapıldığına işaret etti.

Bayraktar, şöyle devam etti:

''Odalara yönelik eğitim çalışmalarıyla, odaların bu programa yönelik proje hazırlamaları teşvik edilerek çiftçilerimizin hibelerden en yüksek seviyede faydalanmaları ve çiftçilerimize daha iyi hizmet vermeleri amaçlanmıştır.

Üç yıl zamanımız var. Bu parayı ya kullanacağız ya da para Brüksel'e geri dönecek. Bir an önce, eksiksiz projeler hazırlayıp başvurularımızı yapmamız lazım. Çiftçimiz, kendi karşılaması gereken proje bedelinin yüzde 50'sini karşılayamıyorsa, uygun vade ve faiz oranlarıyla bu rakam bankalarımız tarafından çiftçimize kredi olarak açılmalıdır. Kredi konusunda da başta Ziraat Bankası olmak üzere bankalarımıza büyük görev düşüyor.''