TZOB: Tarım, enflasyona fren yaptı

Haziran ayında üretici fiyatlarına bakıldığında, 11 üründe fiyatların bir ay önceki aya göre değişmediğine dikkat çeken Bayraktar, 10 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışları yaşandığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın enflasyona fren yaptığını bildirerek, "Haziran ayında üretici fiyatlarında tarımda yüzde 6.12, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.42'lik düşüş, enflasyon rakamın gerilemesinde baş aktör olmuştur" dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde Haziran ayında tüketici fiyatlarının, bir önceki aya göre, yüzde 3.42 azaldığını bildirdi.

Bayraktar, genel TÜFE'de yüzde 0.90 gerileme görüldüğünü, Nisan, Mayıs aylarında olduğu gibi Haziran'da da en fazla fiyat düşüşünün gıda ve alkolsüz içeceklerde olduğu bilgisini verdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici fiyatları endeksine (ÜFE) bakıldığında da genel enflasyonun, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1.49, üretici fiyatlarının tarım, avcılıkta yüzde 6.61, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 2.19 düştüğünü; balıkçılıkta yüzde 8.72 arttığını belirterek şunları kaydetti:

"Haziran'da tarımın genelinde yüzde 6,12'lik fiyat düşüşü oldu. Son 1 yıllık döneme bakıldığında genel ÜFE'deki yüzde 6.44'lük yükselişe karşın, tarımdaki fiyatlar yüzde 4.39 arttı. Fiyat artışı tarım, avcılıkta yüzde 3.22'de kaldı. 12 aylık ortalamalara göre genel ÜFE'de yüzde 10.24'lük artışa rağmen, tarımın genelinde yüzde 3.83, tarım, avcılıkta yüzde 2.58 fiyat artışı oldu.

Gıda ve tarım, aylık ve yıllık bazda enflasyonu azaltıcı bir etki ve enflasyona fren yaptı. Özellikle Haziran ayında üretici fiyatlarında tarımda yüzde 6.12, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.42'lik düşüş, enflasyon rakamın gerilemesinde baş aktör oldu"

Bayraktar, 12 aylık ortalama göre genel ÜFE'deki yıllık artışın, tarım, avcılıktaki fiyat artışının 4 katına yaklaştığını, genel ÜFE'de yüzde 10,24'lük artışa rağmen, tarımın genelinde yüzde 3,83, tarım, avcılıkta yüzde 2,58 fiyat artışı olduğunu bildirdi.

Haziran ayındaki fiyat artışları

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, TZOB'un derlediği verilere göre, Haziran ayında üretici fiyatlarına bakıldığında, 11 üründe fiyatların bir ay öncekine göre değişmediğini, 10 üründe azalma, 13 üründe ise artış olduğunu kaydetti.

Şemsi Bayraktar, Haziran'da, market fiyatlarına bakıldığında ise 5 üründe fiyat değişimi olmazken, 14 üründe azalma, 19 üründe fiyat artışı görüldüğünü vurguladı.

Haziran ayında üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünün limon olduğunu belirten Bayraktar, market fiyatının, limonda yüzde 41.09, kuru soğanda yüzde 30.74, kirazda yüzde 19.19, üretici fiyatının, limonda yüzde 33.33, sivri biberde yüzde 30.43, kuru soğanda yüzde 16.67 arttığını ifade etti.

Limon fiyatları 1,25 liraya yükseldi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, limonda üretici fiyatının Haziran ayında 94 kuruştan 1 TL 25 kuruşa, market fiyatının 2 TL 83 kuruştan 4 TL'ye, sivri biberde üretici fiyatının 35 kuruştan 45 kuruşa yükseldiğini, market fiyatının 1 lira 54 kuruştan 1 TL 65 kuruşa, kuru soğanda üretici fiyatının 30 kuruştan 35 kuruşa market fiyatının 66 kuruştan 87 kuruşa çıktığını bildirdi.

Bayraktar, üretici fiyatlarında limon, sivri biber ve kuru soğanı yüzde 13.64'lük artışla elma, yüzde 10.43'lük artışla kiraz, yüzde 10 ile havuç, yüzde 9.60 ile çilek, yüzde 8.11 ile salatalığın izlediğini, kabak, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt, zeytin ve zeytinyağında fiyat değişimi olmadığını bildirdi.

Üretici ve market fiyatları

Üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının en fazla, Mart, Nisan, Mayıs'ta olduğu gibi, Haziran'da da yüzde 557.24 ile maydanozda gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, maydanozda adet olarak 13 kuruş olan üretici fiyatının markette 83 kuruşa çıktığını belirtti.
Bayraktar, Haziran'da üretici ve market fiyatları arasındaki fark maydanozdan sonra yüzde 282.20 ile yeşil mercimekte, yüzde 274.72 ile zeytinde, yüzde 265.63 ile sivri biberde görüldüğü bilgisini verdi.

Fiyat artış ve düşüşlerinin nedeni

Üretici ve marketlerde Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün limonda yaşanan artışta, arzda yaşanan daralmanın etkili olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Kuru soğanda hasadı yapılan erkenci çeşitlerin piyasaya sürülmesi üretici fiyatlarında bir miktar artışa yol açtı.
Üretici fiyatlarında düşüş görülen ürünlere baktığımızda, örtü altında üretimi gerçekleştirilen domateste tarla ürünlerinin piyasaya çıkması etkili oldu. Fındıkta ise yeni ürünün hasat mevsiminin yaklaşması nedeniyle eldeki ürünün fiyatı düştü. Patateste, üreticilerimizin yaşadığı pazarlama sorunları nedeniyle fiyatta düşme oldu. Karpuzda da hasat edilen ürün miktarındaki artış, fiyat düşüşlerine yol açtı."

Bu konularda ilginizi çekebilir