TZOB'un otomasyon projesi devrede

Çalışmalar kapsamında 764 Ziraat Odası'nın elemanları eğitimden geçirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB otomasyon projesinin devreye girdiğini belirterek, "Bundan 17 ay önce, Ocak 2013 tarihinde sözleşmesini imzaladığımız proje devreye girdi. Eğitim çalışmalarına başladık" dedi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, eğitim ve yaygınlaştırma çalışmaları için TZOB bünyesinde eğitim merkezi kurulduğunu, merkezde Ziraat Odalarından gelen personele, uzman eğitimcilerin sistem konusunda eğitim verdiğini ifade etti. Eğitim ve yaygınlaştırma çalışmalarının 20 hafta süreceğini vurgulayan Bayraktar, çalışmaların sonunda sistemin Türkiye genelindeki 764 Ziraat Odasında kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çalışmalar kapsamında 764 Ziraat Odası'nın elemanlarının eğitimden geçirileceğini kaydetti.

"Çiftçi bilgilerinin kontrolü çevrimiçi yapılacak"

Türk çiftçisinin refahının artırılması ve tarım sektörünün istenilen seviyelere ulaşabilmesi açısından otomasyon sisteminin öneminin altını çizen Bayraktar, devreye giren otomasyon yazılım sisteminin çok geniş uygulama sahası olduğunu belirtti. Bayraktar şöyle devam etti:
"Çiftçi kütük bilgileri, arazi ve tarımsal bilgiler, üretim deseni ve miktarları, bina ve tesis varlığı, alet ve makine varlığı, hayvan ve su ürünleri varlığı sistemde görülecek.
Çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtları çevrimiçi olarak yapılacak. E-Devlet kapsamında kamu ve diğer kuruluşlarla web servisleri üzerinden bilgi paylaşımında bulunulacak. Çiftçi bilgilerinin kontrolü çevrimiçi yapılacak. Çiftçiler için gerekli belgeler hazırlanabilecek."

"764 Ziraat Odası'nın idari işlemlerinin elektronik ortamda yapılması mümkün"

Otomasyon sisteminde, çiftçilere ilişkin üye kayıt defterleri başta olmak üzere üyeliğe dair tüm ayrıntıların yer alacağını vurgulayan Bayraktar, "İçişleri Bakanlığı aracılığıyla kimlik ve adres bilgileri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla tapu kayıtları, Maliye Bakanlığı ile vergi bilgileri, SGK ile sosyal güvenlik bilgileri sorgulanabilecek. Sistem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile entegre çalışabilecek."

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sistemle ülke geneline yayılmış 764 Ziraat Odası'nın idari işlemlerinin sistem üzerinden elektronik ortamda yapılmasının mümkün olduğunun altını çizdi.
Şemsi Bayraktar, sistemin Ziraat Odaları arasında iş ve işlemlerde standart birliğine, tarımla ilgili verilerin en kısa zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği bünyesinde toplanmasına olanak vereceğine, sistemin tarımın içinde bulunduğu durumun izlenmesini sağlayacağına, tarımla ilgili politikaların belirlenmesine katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Bayraktar, otomasyon sistemine geçmek için TZOB bünyesinde uluslararası standartlara uygun bir veri merkezi oluşturduklarını, merkezde otomasyon yazılım çalışmaları için gerekli tüm donanımın yer aldığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir