Üretici yüzde 1 KDV'de ısrarcı

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman: "Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
EDİRNE  - İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, "Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir" dedi.
 
Kerman,  İpsala'nın Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 30'unu karşıladığını anlattı.
Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'de çeltik üretiminin arttığını ifade eden Kerman, üreticilerin dünya teknolojilerini kullanarak üretimi arttırdığını söyledi.
Türkiye'de pirinç tüketiminin son yıllarda azaldığını anlatan Kerman, "Özellikle Televizyonlarda pirinç karşıtı yayınlar bunu etkilemiştir. Üreticilerimizin emeği ile alın teriyle uğraşılmamalıdır. Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir. Pirinçte KDV yüzde 1'e indirilirse hem kayıt dışılık önlenir hem de haksız rekabet engellenir. Halkımızda daha ucuza pirinç yeme imkanı sağlanır. Böylece hem üretici kazanır, hemde tüketici" diye konuştu.
Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Yetiş ise çeltikte KDV'nin yüzde 1, pirinçte ise yüzde 8 olması sebebiyle sektörde kayıt dışı satışların arttığını öne sürerek, sektörün bu nedenle çalışamaz hale geldiğini kaydetti.
Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 900 bin ton çeltik üretildiğini vurgulayan Yetiş, bu artışın son yıllarda çeltik işleme tesislerine yapılan yatırımla doğru orantılı olduğunu bildirdi.
Yetiş, pirinçte KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirterek, "Un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Temel gıda maddelerinde yapılan KDV indirimi ile amaçlanan kayıt dışı ortadan kaldırılması çalışmaları, pirince yansımazsa eksik kalacaktır. Tüketici bazında pirinçte KDV yüzde 1'e indirilirse, hem kayıp olmayacak hem de kayıt dışı ortadan kalkacaktır" ifadesini kullandı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir