Üreticiler fiyatların gerilemesinden endişeli

TZOB Başkanı Bayraktar, üreticilerin, artacak kırmızı mercimek hasadıyla birlikte fiyatların daha da düşmesinden endişe ettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı mercimekte hasadın yoğunlaşmasıyla üretici fiyatlarının düştüğünü bildirerek, üreticilerin, artacak hasatla fiyatın daha da düşmesinden endişe ettiğini belirtti. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, gelir seviyesi nedeniyle hayvansal protein tüketiminde gelişmiş ülkelerin gerisinde kalan Türkiye'de, bitkisel kaynaklı protein tüketiminin beslenmede büyük önem taşıdığını, bu tüketimde de baklagillerin ayrı bir yeri bulunduğunu kaydetti.

Baklagillerin, beslenmedeki protein açığının giderilmesinde etkin olduğunu belirten Bayraktar, kırmızı mercimeğin de bu noktada zengin bir mineral kaynağı olduğuna işaret etti.

Kırmızı mercimekte verimin bu yıl normal seyrettiğini bildiren Bayraktar, "Kırmızı mercimek tüketimi, nüfus artışına paralel olarak artıyor. Ancak üretimde yeterli artış sağlanamıyor. 2013-2014 döneminde kırmızı mercimekte yeterlilik oranı yüzde 90,3 olarak gerçekleşti. Ürünü depolama imkanı bulunmayan, ayrıca üretim aşamasında kullandığı girdileri hasat döneminde ödemeli olarak alan üretici, hasadı takiben ürünü piyasaya sunuyor. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açıyor. Üreticinin elinde ürünün bitmek üzere olduğu dönemlerde fiyatlar tekrar artış gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

TZOB Başkanı Bayraktar, üreticinin kırmızı mercimekte yeterli geliri elde edemediğini belirterek, "Bu yıl üretici fiyatları hasat döneminin başladığı haziran ayının ilk günlerinde kilogramı 2 lira 45 kuruş olarak gerçekleşirken, 10 günlük bir süreçte hasadın yoğunlaşmasıyla fiyatlar gerilemiş, üretici satış fiyatı kilogramda 2 lira 12 kuruşa inmiştir. Üreticilerimiz önümüzdeki günlerde daha da artacak olan hasatla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden endişe etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, üretici fiyatlarının maliyetin altında oluştuğu dönemlerde, fiyatlara müdahale edecek bir kurumun oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, hasat döneminde ithalatın da engellenmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir