Yağışlar hububat çiftçisini sevindirdi

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da sonbaharda etkili olan yağış, ürünlerde yüksek rekolte beklentisini artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Türkiye'nin en önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da sonbahar yağışları çiftçinin yüzünü güldürdü. 

Ülke genelinde geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu sonbaharda kentte ekimde 25, kasımda 75 ve bu ayın ilk 10 gününde metrekareye 27 kilogram yağış düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat yağış alan ve yüksek rekolte bekleyen hububat üreticisinin yüzü ise ekinlerin yeşermesiyle gülmeye başladı. 

Kuraklık nedeniyle geçen yıl zor günler geçiren çiftçiler yağışlı havanın sezon sonuna kadar devam etmesi için dua ediyor. 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, GAP'la kentin tarım alanında önemli gelişmeleri yaşadığını ve bu durumun çiftçinin refah düzeyinin yükselttiğini söyledi. 

Geçen yıl ülke genelinde yaşanan kuraklığın bölge çiftçisine de yansıdığını anlatan Öztürkmen, bu yıl ise mutlu bir hasat dönemi geçirmeyi arzuladıklarını ifade etti. 

Yüksek rekolte beklentisi 

Sonbaharda etkili olan yağışların ürünün çimlenmesi adına çok gerekli olduğunun vurgulayan Öztürkmen, şöyle konuştu: 

"Bu yıl gerçekten hububat için mevsim şartları çok iyi gidiyor. Sonbaharda etkili olan yağışlar ürünün çıkışını artırmış ve iyi gelişmesini sağlamıştır. Hububat bitkisinin 'soğuklama' ihtiyacı var önümüzdeki günlerde sıcaklığın 'sıfırın' altına düşmesi bekleniyor bundan dolayı ürünün kardeşlenme ve gelişmesi daha iyi olacaktır. Ayrıca yaşanacak don bitkinin fazla uzamasını önleyecek ve ilk baharda kırılmasını engelleyecektir.  Mevsimin aynı şekilde devam edeceği öngörülüyor yağış bu şekilde devam ederse rekolte ve ürün kalitesinde sıkıntı yaşanmayacağını tahmin ediyoruz." 

Henüz ekim yapmamış çiftçilerin ise paniklemeden toprağın kurumasını beklemelerini öneren Öztürkmen, "Yağmurlar erken ve çok düştüğünden bazı çiftçilerimiz ekim yapma fırsatı bulamadı. Buna rağmen paniklemeye gerek yok acele etmeden beklesinler toprak kuruduktan sonra tarlalarını sürüp ekim yapsınlar. Çamur olan tarlalarda buğday ekimi yapılırsa bitki havayı bulamadığı için çürüme olur oldukça fazla sakat olur ve iyi bir çıkış olmaz, üreticimiz toprak kurumadan ekim yaptığı taktirde verimli bir yıl geçiremez" diye konuştu. 

"Gelecek 4 ay önemli" 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ülkede tüm tarım ürünlerinin zarar gördüğünü anımsattı. 

Bu yıl ise hububat çiftçisinin şanslı bir dönem geçirdiğini aktaran Çullu, bundan sonraki sürecin çok önemli olduğunu anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: 

"Henüz iş bitmiş değil, Sulanmayan alanlardaki bitkiler toprakta yeterli nemi bulamayınca strese girmekte ve verimi düşürmektedir. Önümüzdeki 4 aylık sürede yağışların dengeli düşmesi önemlidir. Bazen 2 hafta üst üste yağmurun yağmaması kuraklığa neden olmaktadır. Türkiye'de her 7-10 yılda bir görülen bir kuraklık dönemi vardır. Doğanın tahribi, küresel ısınma, ormanların yok edilmesi hidrolojik dengeyi bozmaktadır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir