Yüksel Tohum, tescilli hibrit sebze tohumu ihraç ediyor

Yüksel Tohum, sebze tohumunda dünya devleri ile rekabet ediyor. Sahip olduğu araştırmageliştirme altyapısı ile tohum ıslahı yapan Yüksel Tohum, 4 kıtada 69 ülkeye 300’den fazla tescilli hibrit sebze tohumu ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

ANTALYA - Tarımın temeli olan tohumda yüzde 100 yerli sermayeli Yüksel Tohum, araştırma-geliştirme yatırımları ve tohum ıslahı ile Türkiye’de pazar lideri olmanın yanı sıra, 69 ülkeye 300 den fazla tescilli hibrit sebze tohumu ihraç ediyor.

Sahip olduğu tohum teknolojisi, başarılı çalışmaları nedeniyle dünyanın dev tohum ve kimya şirketlerinin satın almak istediği şirket konumuna gelen Yüksel Tohum, 4 kıtada 69 ülkede kendi markası ile tohum satıyor. Dünyanın dev firmaları ile rekabet eden ve satın alma tekliflerini geri çeviren Yüksel Tohum, Pakistan’ın en büyük tohum firmasını satın alarak bölgede büyük bir üstünlük elde etti.

Yüksel Tohum Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüksel, Antalya’da 16.Growtech Fuarı kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında gazetecilere yaptıkları çalışmaları anlattı.

Sebze tohumu üretiminde ve ihracatında lider

Yüksel Tohum’un 25 yılı aşkın süredir hibrit sebze ıslahı ve tohum üretimi konusunda çalışan Tarım Bakanlığı tarafından “Özel Sektör Araştırma Kuruluşu” olarak tescil edilmiş tamamen yerli sermayeyle kurulan ve işletilen bir Türk tohum firması olduğunu hatırlatan Mehmet Yüksel, şunları anlattı: “Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz, kabak ve fasulye hibrid sebze türleri üzerinde ıslah çalışmaları yapan, Türkiye’nin en büyük hibrid sebze tohumu ıslahçı ve üretici firmasıyız. Türkiye’de 500’ü aşkın tohum firması var. Fakat, yüzde 90’ı bir tek çeşit ithal edip piyasaya satıyor. Onlar da tohum şirketi sayılıyor. Biz A’ dan Z’ ye tohumla ilgili tüm işleri yapıyoruz. Bir tohum firmasının gücü yaptığı araştırma geliştirmedir yani tohum ıslahıdır. Her firma en iyisi olduğunu söyler. Ama biraz eşeleyince arkasında Holanda, Fransa,İsrail şirketi çıkar. Biz yüzde 100 yerli sermayeli bir şirketiz. Sebze tohumunda ıslah yapan, Ar-Ge’si olan 8 yerli firma var. Diğer 7 firmanın toplamı ancak Yüksel Tohum kadardır.”
Yabancı şirketlerin ilgisini çekiyor

Dünyada dev kimya şirketlerinin bağımsız tohum şirketlerini tek teksatın aldığını söyleyen Yüksel, "Bize de gelip satın almak istediklerini açıkça söylediler. Biz satmayacağımızı söyledik. Dünyada 300-500 bağımsız firmanın yüzde 80’i satıldı. Avrupa’da 4-5 tane kaldı” bilgisini verdi. Yüksel, Pakistan’ın en büyük tohum şirketini satın alarak Asya’da çok stratejik bir atılıma imza attıklarını söyledi. Bugün 2’si yurtdışında olmak üzere toplamda 7 adet araştırma ve üretim istasyonuna sahip olduklarını anlatan Yüksel şunları söyledi: “Güçlü ıslah ve üretim altyapımız sayesinde, her ülkenin isteklerine göre geliştirdiğimiz çeşitlerimiz ve dünyanın çeşitli noktalarına yaptığımız yatırımlarımız ile her geçen gün yurtdışı satışlarımızı artırmaktayız. Hollanda’da, Pakistan’da, Güney Kore’ de Meksika’ da Polonya’da, bulunan bölge ofislerimizle, yurtdışı operasyonlarımızı her geçen gün güçlendiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ihracatın, küresel anlamda dört bölgeye dağılımı şu şekildedir. Asya Pasifik; yüzde 42, Afrika & Ortadoğu; yüzde 24, Amerika; yüzde 9, Avrupa; yüzde 25. Toplamda 69 ülkeye 300’ün üzerinde hibrid sebze tohumu ihraç ediyoruz. Avustralya’ya tohum satıyoruz. Bir şirket eğer Avustralya’ya tohum satabiliyorsa sektörde çok başarılı kabul ediliyor.” Tohum sektörünün dünyada stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Yüksel “Bugün dünyada tohum ıslahı ve ticaretini elinde bulunduran Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda ve diğer bazı ülkeler aynı zamanda gelişmiş ülkeler. Dünyada her geçen gün gıda üretimi daha stratejik bir duruma geliyor. Gelişmiş ülkeler diye adlandırdığımız bu ülkeler, dünya genelinde tohum sektörünü,yani gıdayı kontrol etme gücünü elinde tutma adına, yüksek katma değere sahip olan tohum için yüksek ölçütlerde Ar-Ge yatırımı yapıyor ” diye konuştu.

Birlik ve odalara gönüllü üyelik olsun

Bir tohum firmasının faaliyetini sürdürmesi için ziraat odasından ticaret odasına,tohum üreticileri birliğinden,ihracatçılar birliğine kadar 14-15 kuruma üye olmasının zorunlu olduğunu belirten Mehmet Yüksel, bu tür oda ve birliklere üyeliğin zorunlu değil gönüllülük esasına göre olması gerektiğini söyledi. New York Ticaret Odası’na gönüllü olarak üye olduklarını belirten Yüksel, Türkiye’de de bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini anlattı. Yüksel, bu kadar stratejik öneme sahip bir alanda teknoloji geliştiren,ıslah yapan ve ihracatla ülkeye döviz kazandıran şirketlere devletin vergi başta olmak üzere bazı destekler sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sebze tohumunda Türkiye kendine yetebilir

Türkiye’nin sebze tohumunda çok büyük potansiyele sahip olduğunu ve kapılarını ithalata kapatsa kendi ihtiyacını üretebilir konumda olduğunu anlatan Mehmet Yüksel: ”Biz sebze tohumunda Yüksel Tohum olarak pazar lideriyiz. Genelde bir firma bir türde iyi konumda olur. Biz domates, biber, hıyar, karpuzda yani 4 türde pazar lideriyiz. Bizim olduğumuz ülkelerde rakibimiz İsrail, Hollanda firmaları tohum satmakta zorlanıyor. Sebze tohumlarında yüzde 35 oranında pazar payına sahibiz. Türkiye bugün sebze tohumuna kapıları kapatsa, ithalat yapmasa, tüm ihtiyacı karşılayacak güce sahibiz“ açıklamalarında bulundu.

Tohumda gerçekçi tablo

Tohum sektöründe birbirine aykırı açıklamalar yapıldığını hatırlatan Yüksel:” Tohumda devrim yaptık, çok iyiyiz demekte doğru değil, Türkiye tohumda çok geri,tohumun hepsi İsrail’den geliyor demek de doğru değil.Sebze için konuşursak, domates, biber,hıyar,patlıcan,kavun gibi ürünlerde iyiyiz. Katma değeri daha düşük hibrid ıspanak,havuçta ise iyi değiliz ”dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir