Açık kaynak yazılımlar, daha güvenli ve daha yenilikçi

Dünyanın önde gelen açık kaynak yazılım şirketi olan Red Hat, 2 yıldır yerel müşterilerine Türkiye ofisi üzerinden hizmet veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

1991 yılında Linus Trovald ilk Unix türevi işletim sistemi çekirdeği olan Linux'u ftp sunucularına yüklediğinde, ücretsiz birçok işletim sisteminden sadece biriydi. Çok değil 2 yıl sonra Red Hat kuruldu ve yüzlerce başka firma gibi Linux'u hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için güvenilir, stabil ve kullanışlı bir işletim sistemi yapmaya başladı.

Linux günümüzde son kullanıcı tarafında ancak kısıtlı bir kitle tarafından kullanılıyor olsa da, kurumların kritik işlemlerinin yürüdüğü sunucularının belkemiğini oluşturuyor. Red Hat ise 23 yıl içerisinde çok daha fazla büyüdü ve 2 yıl önce Türkiye'de kendi ofisini açtı. Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin bu süreci şöyle anlattı: "Red Hat açık kaynak yazılımların dünyada lideri olan bir firma ve bu alandaki en önemli oyuncu. 2 milyar doların üzerinde bir cirosu var ve son 12 senedir sürekli büyüyen bir trende sahip. Açık kaynak yazılım dediğimizde akla gelen ilk yazılım elbette Linux. Read Hat'in büyüdüğü ve geliştiği yer de Linux üzerine oldu. Ancak ondan sonra Linux'un çevresinde yine birçok açık kaynak yazılım kattı. 2006 yılında JBoss'u satın alması ile birlikte middleware yazılımlara da odaklandı. Bu süreçte birçok firmayı satın almaya devam ediyor ve açık kaynak kaidelerine uyarak portföyünü genişletiyor. Dünyanın önde gelen büyük şirketlerinin pek çoğu Red Hat müşterisidir. Bu büyüklükteki firma, 2 sene önce Türkiye'ye yatırım yaparak burada zaten halihazırda müşterilerine doğrudan hizmet verebilmek istedi. Telekom başta olmak üzere banka ve perakende şirketleri, Türkiye'de ciddi anlamda Red Hat kullanıyorlar. Kritik operasyonlarında Red Hat kullanan bu firmalara doğrudan hizmet verebilmek için Türkiye'de kendi operasyonumuzu kurduk."

Haluk Tekin, Red Hat'in çok katmanlı çözümler sunduğunu belirterek şöyle dedi: "Red Hat deyince insanların aklına ilk önce Linux geliyor ancak biz burada diğer çözümlerimizi de kurumlara tanıtmaya çalışıyoruz. Red Hat özellikle özel ve genel bulut altyapısı teknolojilerinde dünyanın lider firmalarından biri. Türkiye'nin önde gelen Telekom şirketlerinin müşterilerine sunduğu bulut hizmetlerinin altyapısı da Red Hat tarafından sağlanıyor."

Yetişmiş personel bulmak zor değil

Linux ve diğer açık kaynak kodlu yazılımlar konusunda yetişkin insan kaynağının Türkiye'deki durumunu sorduğumuz Tekin şöyle diyor: "Yetişmiş insan problemi yalnızca Linux'a özel değil, daha en baştan yazılım alanının genelinde var. Linux özelinde bu ihtiyacın çok daha kronik olduğundan bahsetmek mümkün değil. Türkiye'deki bankalar çok eskiden beri UNIX kullanıyor ve benzer komut setlerine sahip Linux türevlerini kullanmak bu yüzden çok zor değil. Türkiye'de Red Hat Enterprise ürünlerinin kullanımı oldukça yaygın. Bu yüzden teknoloji alanındaki projeler için yetişmiş personel bulmak çok zor değil. Ancak ileri seviye çözümler aradıklarında yetişmiş eleman açığından söz etmek mümkün."

Haluk Tekin, eğitim konusunda henüz yolun başında olduklarını belirterek şöyle diyor: "Red Hat tüm dünyada üniversiteler ile birlikte yürüttüğü farklı eğitim programları var. Türkiye'de henüz çok yeni bir operasyonuz ancak bu alandaki çalışmalarımızı da yapıyoruz. Farklı üniversiteler ile işbirlikleri yapmak ve Linux uzmanlığı geliştirmek konusunda çalışmalarımız var."

Kamuda ilgi yüksek

Haluk Tekin kamu çalışmalarını şöyle özetliyor: "Türkiye'de kamuda açık kaynak yazılımlara olan ilgi oldukça yüksek. Yalnızca Linux işletim sistemi için değil aynı zamanda sunucu sanallaştırma ve bulut teknolojileri konusunda da yoğun bir ilgi var. Ankara'da bulunan ofisimiz üzerinden Kamu sektöründen gelen talepleri karşılamaya ve onları çözümler konusunda bilgilendirmeye devam ediyoruz. Türkiye'de tüm fonksiyonları barındıran bir grup kurduk ve büyümeye devam edeceğiz."

AÇIK KAYNAK YAZILIMLAR DAHA GÜVENLİ, DAHA YENİLİKÇİ

Haluk Tekin'e diğer alternatiflere karşın kurumların neden açık kaynak yazılımlar kullanmaları gerektiğini soruyoruz: "İşin lisanslama boyutunda elde edilen finansal faydalar zaten ortada. Ancak açık kaynak yazılımlar kullanmanın kurumlara sağladığı daha birçok fayda var. Özellikle geliştirilme sürecinden dolayı bu yazılımlar çok daha güvenlidir. Çünkü geliştirilmesinde yalnızca belirli bir şirket değil, gönüllü geliştiriciler grubu, müşteriler, iş ortakları ve hatta rakipler bile sürecin bir parçası olabiliyor. Dolayısıyla ürünün içerisindeki en küçük bir açık ya da güvenlik zaafiyeti bir başka geliştirici tarafından fark edilebiliyor. Çoğu geliştirici kendisini ön planda tutmak için alternatif yollar deniyor, farklı yaklaşımlar sergiliyor. Dolayısıyla açık kaynak yazılımlar genelde daha yenilikçi oluyor. Son olarak kodun tamamen açık olması büyük kurumlara güven veriyor. Bu sayede kodu siz de inceleyebilir, kritik operasyonlarda sizin bilginiz dışında bir verinin gönderilip gönderilmediğini görebilirsiniz."