Bilginin paylaşılması üretim sürecinin ana dinamiği oldu!
Kordsa Global Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Kompozit İş Birimi Lideri İbrahim Özgür Yıldırım, “Katma değeri daha yüksek ürünler için, açık inovasyon ile paylaşımcı ve cesur olmak ana nokta” dedi.
SELENAY YAĞCI
Kordsa Global Ar-Ge Merkezi'nin gündeminde katma değerli yeni iş kolları yaratmak, farklı sektörlere Kordsa Global’in teknoloji liderliğini taşımak var. Ar-Ge merkezi özellikle, kompozit ve inşaat sektörleri için yüksek katma değerli ürünler üreterek portföyümüzü ve teknolojimizi geliştirmeye odaklanıyor. Ar-Ge merkezi ana faliyet alanı olan lastik güçlendirme sektöründe, ileri teknoloji malzemeler üretme, geliştirme ve bu malzemelerin üretilmesinde kullanılacak makine ekipman tasarımlarını yapıyor. Bu Ar-Ge çalışmalarından elde ettiği kazanımları ve yetkinlikleri ile yakın sektörlerde ürün, süreç ve teknoloji üretmeye yönelik projeler yapılıyor. Bu projelerin çıktıları ile kompozit ve inşaat güçlendirme pazarlarında da ürün portföyü oluşturarak global pazarlara sunuyor.
Bilginin demokratikleşmesi ve paylaşılması artık günümüz üretim sürecinin ana dinamiği olduğunu vurgulayan Kordsa Global Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Kompozit İş Birimi Lideri İbrahim Özgür Yıldırım, bu nedenle daha katma değerli ürünler için her şeyi “kendim yaparım” yerine açık inovasyon ile daha fazla paydaş katarak, çok daha verimli ve hızlı projeler gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. İddialı hedefl erle yola çıkılırsa ve doğru kaynaklar doğru yerlerde kullanılırsa yıkıcı inovasyonlar ve teknoloji liderliği gerçekleştirilebileceğini dile getiren Yıldırım, inovasyon için cesur ve paylaşımcı olmanın işin ana noktası olduğunu söyledi.
İşbirliği önemli
Teknokentlerin Ar-Ge yapan sanayi kuruluşlarını ve üniversiteleri bir araya getirdiğini kaydeden Yıldırım, teknokentleri bu açıdan çok faydalı bulduğunu dile getirdi. Yıldırım, teknokentlerin kullanıcılar, üreticiler ve geliştiricileri biraraya getirerek ekosistemler oluşturduğunu ve bu sayede katma değeri daha yüksek yeni ürünlerin geliştirme hızını arttırdığını belirtti. Bugün Türkiye’deki araştırma faaliyetlerinin hız kazanması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi için işbirliği gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Bu işbirliği müşteriler, tedarikçiler ve üniversite arasında yapıldığı zaman projelerden katma değeri yüksek teknolojiler çıkıyor. Biz de kompozite özel 2. Ar-Ge ve üretim merkezimizle, Teknopark İstanbul’da, müşteri ve tedarikçilerin bir arada bulunduğu ekosistemde olacağız. Bu merkezde Ar-Ge’si yapılan ve üretilen yüksek teknoloji kompozit ürünlerle global pazardaki oyun alanımızı genişletmeyi ve Türkiye’nin bir teknoloji üssü olmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Eleman kalitesi yükseliyor
Türkiye'nin Ar-Ge teşviklerine verdiği önemle bu konuya ilgi duyan sanayicileri heyecanlandırdığını ve bunun sonucunda 240’tan fazla Ar-Ge merkezi kurulduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu Ar-Ge merkezleri üniversitelerden farklı olarak uygulamayı ve ticarileştirmeyi odağına alıyor. Bu da Ar-Ge merkezi olan sektörlerin yeni ürünlerle ve hizmetlerle daha hızlı ve etkin buluşmasını sağlıyor. Verilen teşviklerle temel bilimlerde mevcut eleman açığı ve eleman kalitesi yükseliyor. Uzmanlığa daha çok değer veriliyor ve uzmanlığın önemi giderek artacak“ dedi.
Üniversite işbirlikli kuluçka merkezi yakında
Kordsa Global, 2014 yılı sonunda Sabancı Üniversitesi ile oluşturduğu yenilikçi bir sanayi-üniversite işbirliği modeli olan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleştirdi. Yakında faaliyete geçecek olan bu merkezde, kompozit malzeme teknolojileri alanında hem üretim hem de lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme ve kuluçka faaliyetleri gerçekleştirilecek. Türkiye’de bir ilk olan bu model teknoloji üretiminin tanımı ve işleyişini değiştirecek. Ayrıca Kordsa Global, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK’ın desteklediği 1512 projesi kapsamında Sabancı Üniversitesi ile ortak geliştirdiği kimyasalın yerli üretimi için bir startup firmasının spin off ’unu gerçekleştirdi.
KORDSA GLOBAL AR-GE MERKEZİ'NİN DİP NOTLARI
- Ar-Ge için yapılan harcamaların ciroya oranı 2015 yılı sonunda yüzde 2,43’e kadar yükseldi.
- Ar-Ge Merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belge verdiği Nisan 2009 yılından bu yana toplam 115 proje gerçekleştirdi. Bunlardan 103’ü başarıyla tamamlandı. Mevcut portföyünde 74 devam etmekte olan proje bulunuyor.
- Yüzde 8 doktora, yüzde 34 yüksek lisans, yüzde 22 lisans, yüzde 17 önlisans ve yüzde 14 teknik lise mezunu olmak üzere toplam 78 Ar-Ge çalışanı bulunuyor.
- İlk kurulduğunda bin 400 metrekare alana sahip olan Ar-Ge merkezi, bugün bin 930 metrakare. Bu alanda, 4’ü pilot tesis olmak üzere 12 laboratuvar bulunuyor.
- Ar-Ge merkezinde geliştirilen yeni ürünlerin satışı 2015 yılında 53 milyon doları buldu.
- Başarıyla kapanan projelerden çıkan yeni ürünler için bugüne kadar 9 marka tescili alındı. Faaliyet dönemlerinde 96 buluş için ulusal ve uluslararası olmak üzere 291 patent başvurusu bulunurken bunlardan 85’i tescil edildi.