Bilişimde işbirliği protokolü

Yıldırım ve Ergün'ün imzaladığı protokol; Türkiye'deki elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-dönüşüm hizmetleri, Bulut Bilişim, Ar-Ge projeleri çalışmaları konusunda işbirliğini amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

Protokolün kapsamı hakkında da bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Elektronik haberleşme altyapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim, bilişimle ilgili Ar-Ge Projeleri protokol konusunu teşkil etmektedir. Bu maddelere ilişkin olarak her biri için ayrı ayrı sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmelerin tarafları Bakanlık adına Haberleşme Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına ise TÜBİTAK olacak."

Protokole göre, Bakanlığın muhtelif ülkelerin izledikleri stratejilerin ve politikaların taramasının yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Başarılı uygulamalar belirlenerek, özellikle genişbant altyapısı bağlamında detaylı bir şekilde raporda yer alacak. Somut ulusal modellerden yola çıkılarak alternatif uygulama örnekleri ortaya konulacak.

Ülkemizin genişbant ekosistemini geliştirecek politika önerileri, düzenlemeleri ve uygulama detayları bir bütünlük içinde ortaya konulacak. Geniş kitleleri ve ilgili kurum kuruluşlarla paydaşları konuya dahil etmek ve bilgilendirmek amacıyla portal oluşturulacak. Proje sonuçlarının daha geniş kitlelerce tartışılmasını sağlamak, görüş ve önerilerini almak üzere Haberleşme Altyapısı ve Genişbant Politikası Çalıştay ve Seminer Programı düzenlenecek" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması ve ilgili diğer siber güvenlik yönetim başlıklarıyla ilgili önerilerin ortaya çıkarılacağını belirterek, Siber Tehdit Tespit ve Önleme Sistemi geliştirilmesinin sağlanacağını bildirdi.

Gelişmiş Siber Casusluk Tehdit (APT) Analizinin yapılacağını kaydeden Yıldırım, Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi oluşturulacağını, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim alanlarında taraflarca mutabakat sağlanan danışmanlık ve araştırma-geliştirme hizmetleri konusunda işbirliği oluşturulacağını belirtti.

Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlemesi yapılan elektronik haberleşme sektörüne yönelik Ar-Ge projeleri ve geliştirilmeleri konusunda işbirliği yapılacağını ifade ederek, bilgi toplumunun sadece ülkenin değil, tüm dünyanın gündeminde daha fazla yer işgal etmeye başladığını söyledi.

Yıldırım, çalışmaların 2023 bilişim hedeflerine yönelik beklentilerin eş zamanlı gerçekleştirileceğini kaydetti.

"Bilimsel ve teknolojik birikim, TÜBİTAK aracılığıyla kamu kurumlarına sunuluyor"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de bugün çok önemli bir protokol gerçekleştirdiklerini belirterek, protokolün özünde, Türkiye'deki elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-dönüşüm hizmetleri, Bulut Bilişim, Ar-Ge projeleri çalışmaları konusunda işbirliğinin gerçekleşeceğini söyledi.

Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik birikimini, TÜBİTAK aracılığıyla bütün kamu kurumlarına sunmasından mutluluk duyduklarını dile getiren Ergün, "Türkiye'de çok ciddi bir bilimsel ve teknolojik birikim var, ihtiyaçlar var. Bütün bakanlarımızın ihtiyaçlarını, çalışmalarını yürütürken bu bilimsel ve teknolojik birikime ihtiyaç duyduklarını da görüyoruz" diye konuştu.

"Çalışmalar, kar amacı gütmüyor"

Bir gazetecinin, yapılan protokolün süresi, maliyeti ve kapsamını sorması üzerine Bakan Yıldırım, protokolde bulunan 5 iş paketi hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin bilişimde 10 yıl önce Afrika seviyesinde olduğuna, bugün ise Avrupa'nın ilk 10'u arasında yerini aldığına dikkati çeken Yıldırım, "Hatta bazı alanlarda başa güreşen bir konumda" dedi.

Yıldırım, amacın mevcut alt ve üst yapının zenginleştirilmesi ile dünyadaki değişimlere uygun hale getirilerek, buna yönelik yeni stratejiler ve politikaların ortaya konması olduğunu belirterek, bunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde TÜBİTAK'ın yapacağını kaydetti.

Çalışmaların kar amacı gütmediğini vurgulayan Yıldırım, araştırmalar ve endüstriyel harcamalar için gereken bütçenin bakanlık tarafından karşılanacağını bildirdi.

Bakan Ergün de Türkiye'nin 2023 hedeflerine varmak için gereken eylem planının, bu protokol çerçevesinde gerçekleştirileceğini ve 1 yıl içinde oluşturulacağını söyledi.
Daha sonra Yıldırım ve Ergün tarafından protokolü imzaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir