Fiberin önündeki engeller kalkacak

Ulaştırma Bakanlığı, fiber şebekenin yaygınlaşmasının önündeki engelleri kaldıracak değişiklikler üzerinde çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, yeni iletişim teknolojisi 4.5G'nin temel yapıtaşlarından fiber optik altyapının yaygınlaştırılmasının önündeki en büyük engelin araziden geçiş hakları olduğunu belirterek, bunu aşmak için kanun içi değişiklik üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) teknik adı IMT Advanced olan 4.5G şebeke altyapısına geçiş konusunda düzenlediği toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Poyraz, fiber şebekenin yaygınlaştırılmasının önündeki en önemli engelin yerel belediyeler ve mülk sahiplerinin geçiş ve irtifak hakkı konusundaki kaygıları olduğunu belirterek şunları söyledi: 
"Fiber şebekesinin saha dolabından evin içine girebilmesi için yolların kazılması gerekiyor. Bunun için de önümüzde büyükşehir ve belediyeler yasası var ve bunun dışında da imar mevzuatı var. Bakanlığımızın ilgili yasalar içinde değişiklik yönüyle bir yasa hazırlığı var."

Poyraz ayrıca bazı baz istasyonlarının kaçak durumda olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak bunlarla ilgili bir imar planı yapılmasını istediklerini ekledi.

Mobil ve sabit hatlar üzerinden iletişim hızlarını artıracak olan 4.5G teknolojisini tam anlamıyla kullanabilmek için cep telefonu baz istasyonlarının sabit fiber optik altyapıya bağlanması gerekiyor. Ayrıca bu hızları kullanıcıların evden de kullanabilmesi için, fiberoptik şebekenin evlerin kapısına kadar uzatılması gerekiyor.

Türkiye'de şehirler arası fiber optik iletişim altyapısında herhangi bir sorun olmadığını belirten Poyraz, ancak kent içinde geliştirilecek şebekenin şirketlerin tek başlarına mı yoksa ortak mı yapacaklarını belirleyecek bir model üzerinde bakanlığın çalıştığını ifade etti.

Poyraz, "... bir değişiklik de modelin ne olacağı. Onu tartışıyoruz. Serbest olarak herkesin fiberi evlere kadar taşıması mı, yoksa bir havuz düzenlemeyle şirketlerin birlikte çabasıyla mı bir yere gidilmesi; bu ikisi tabii kanun gerektirmeyen bir şey ama bir düzenleme gerekiyor. Çabalarımız yeni yapılan, genişlemeye yönelik kısmın paylaşılması hususunda" dedi.

Poyraz konuşmasında ise, bakanlığın siber güvenlik ve kamu veri merkezinin kurulması hakkında fizibilite çalışması yürüttüğünü söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

İlk günde 4.5 milyon 4.5G abonesi

Türkiye'nin üç büyük telekom operatörü Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone'un 4.5G şebeke hizmeti vermeye başladığı ilk günde toplam 4.5 milyon abone, BTK Başkanı Fatih Sayan'ın verdiği bilgiye göre yeni şebekeye geçti.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 4.5G'nin ilk gününde Türkiye geneli veri trafiğinin yüzde 20'sinin yeni şebekeyi kullandığını, cep telefonu şebekesi üzerinden kullanılan veri miktarının ise ortalamaların yüzde 20 üzerine çıktığını ifade etti.

4.5G teknolojisi mevcut 3G'ye göre 10 kat daha hızlı veri aktarım imkanı sağlarken; bu hizmetin alınabilmesi için abonelerin sahip olduğu cihazların bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor.