Figo vade sorununa inovatif çözüm oluyor

FIT Solutions ve Logo Yazılım, vade sorununa inovatif çözüm sunan Figo için güçlerini birleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar ödemelere de yansıyor. Vadeler uzarken nakit akışına ihtiyacı olan şirketler de zorlanıyor. FIT Solutions ve Logo Yazılım güçlerini birleştirdi ve bu soruna yönelik inovatif bir finansal çözüm geliştirdi. İki şirketin yüzde 50 ortaklıkla kurduğu Figo Platfromu, internette bankaları, faktoring şirketlerini alıcı ve satıcı şirketleri buluşturuyor. Figo, ekonominin içerisinde bulunduğu dar boğazda şirketilerin ihtiyacı olan işletme sermayesi ihtiyacı için finansal teknolojiler geliştiriyor. Müşterilerin e-fatura bilgileriyle, finans şirketlerine doğru, hızlı ve güvenli bilgi sunarak müşterilerin kısa vadede finansman ihtiyaçlarını karşılayacak teknoloji ürünlerinden Figopara, tedarikçi finansmanı çözümü müşterilerine sunuyor. Platformun kilit noktası e-fatura altyapısını kullanması... Platformda, müşterilerin tedarikçilerinden aldıkları e-faturaları belirledikleri vadelerde finans şirketlerine ödeyecekleri taahhütdünü vermeleriyle, tedarikçilerin alacaklarını vadelerinden önce avantajlı koşullarla banka veya faktoring şirketlerinden nakde çevirmesine aracılık ediliyor. Figo için başlangıçta 1 milyon 250 bin dolar yatırım yapıldı. Figo Platformu bünyesinde 6 marka ve 10 finans şirketi var. Yıl sonuna kadar bu rakamın 100'e çıkarılması hedefleniyor. Tüzel ve gerçek kişilere açık olan platforma kayıt için e-fatura kullanmak tek şart. Herkes internetten kayıt olup ücretsiz kullanmaya başlayabilir.

Her şirketin en önemli ihtiyacının likidite ve zaman olduğu gerçeğiyle hareket ettiklerini ve böylece Figopara'nın ortaya çıktığını söyleyen FIT Solutions CEO'su Koray Güntekin Bahar, sistemi şöyle açıklıyor: "Buna göre diyelim ki bir tedarikçi büyük perakende ende şirketine bir ürün sattı. attı. Perakendeciler ödemelerini 40 günden önce ce yapmıyor. Ba- - zen daha da uzadığı oluyor. Tedarikçinin ise nakde ihtiyacı var. Normalde sattığı ürünün faturasını iskonto etmek istediğinde bankalar yapmıyor. Figopara, e-faturayı aynı çek veya senet gibi iskonto edebilir hale getiriyor." Piyasada nakit ihityacı için başka başka çözümler olduğunu kaydeden Bahar, Figopara'nın KOBİ'lerin faturalarını daha kolay nakde çevirmes çevirmesine olanak sağladığını ladığının altını çiziyor. Baha Bahar, bu hizmetin tu tutulması için f faiz oranının bankalara göre daha düşük tutulduğunu kaydetti. Türkiye'de aylık o ortalama işlem h hacmi 110 milya yar lirayı bulan e-f e-fatura ve e-arşiv fa fatura işlemlerinin yüzde 60'ının60 FIT Solutions ve Logo Yazılım'ın yaptığını belirten Bahar, "E-fatura işlemleri bizim üzerimizden geçtiği için şirketlere bir skor belirliyoruz. Bu da riski azaltıyor" dedi. Platformu kapalı devre güvenilir ticaret diye adlandıran Bahar, bu sistemin biraz da tedarikçilerin faturalarını satın almak gibi olduğunu söyledi. Logo ile çok güzel bir işbirliği örneğine imza attıklarının altını çizen Bahar, başka teknolojik çözümlerle de çalışabileceklerini söyledi.

FİGO nasıl çalışır?
▶Alıcı, satıcı ve finans kurumları kayıt olur. Alıcı veya satıcı firma faturasını yükler.

▶ Satıcı firma erken tahsil etmek istediği faturaları, yeni ödeme tarihini ve teklif almak istediği finans kurumlarını seçer. Alıcı, faturayı vadesinde ödeyeceğini ve teklif verecek finans kurumlarının ön onayını verir. Finans kurumları, alıcının kredibilitesini göz önüne alarak fatura için tekliflerini verir. Satıcı gelen tekliflerden birini kabul eder ve alıcının son onayına gönderir. Teklifi seçilen finans kurumu gerekli evrak ve sözleşmeleri hazırlayarak imzalanması için yükler.

▶Alıcı, seçilen finans kurumunun hazırladığı ödeme taahhütnamesini e-İmza ile imzalar ve KEP ile finans kurumuna göndererek son onayı verir. Satıcı, seçilen finans kurumunun hazırladığı gerekli evrakları ve sözleşmeyi e-İmza ile imzalar ve KEP ile finans kurumuna gönderir. Finans kurumu parayı satıcının hesabına gönderir.

Bu konularda ilginizi çekebilir