Geri ödemesiz desteklerin oranı arttırıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknolojik ürünün üretimine yönelik proje tutarını oluşturan harcamalara verilecek geri ödemesiz destek miktarının arttırıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknolojik ürünlerin yatırımını destekleyen programda değişiklik yapılarak, kredi faiz desteği kaldırıldı, ancak geri ödemesiz destek oranları ve destek üst limitleri artırıldı. Desteklerin değerlendirileceği kurulda ise kamunun payı azaltılarak özel sektör temsilcisinin sayısı artırıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2014’te çıkarılan Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelik’te yaptığı değişiklik, 8 Nisan Cumartesi günkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle birlikte, öncekinde yer alan kredi faiz desteklerine ilişkin yapılan atıflar yürürlükten kaldırıldı. Bunun yerine, teknolojik ürünün üretimine yönelik proje tutarını oluşturan harcamalara verilecek geri ödemesiz destek miktarı ve bunun projeye oranı artırıldı. Ayrıca önceki yönetmelikte yer almayan mikro nitelikteki işletmeler de destekleme kapsamında alındı. Buna göre, mikro işletmelere proje tutarının yüzde 60’ına kadar 8 milyon lirayı aşmayacak şekilde geri ödemesiz destek sağlanacak. Küçük işletmelerin destek üst limiti 5 milyon liradan 7 milyon liraya yükseltilirken, destek oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Destek üst limiti orta büyüklükteki işletmelerde 4 milyon liradan 6 milyon liraya yükseltilirken, destekleme oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıktı. Büyük işletmelerde ise yüzde 10 olan yatırım proje tutarının desteklenme oranı değiştirilmezken, destek tutarı 2 milyon liradan 3 milyon liraya yükseltildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan usul ve esaslara uygun olarak yerli malı belgesi almış makine ve teçhizat alımında destekleme oranları daha önce 10 puan artırılırken, yeni yönetmelikle birlikte 20 puan artırılması hükme bağlandı.

Özel sektör daha fazla kişiyle temsil edilecek

Teknolojik ürün destekleriyle ilgili başvuruları değerlendirecek komisyonun yapısında değişiklik yapılarak, kamunun payı azaltıldı ve özel sektör temsilcilerinin sayısı artırıldı. Yeni dönemde, başvuruları ve yatırım projesinde yapılması talep edilen değişiklikleri değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü ya da görevlendireceği daire başkanı başkanlığında; alanında uzman öğretim üyeleri arasından Bakanlıkça görevlendirilecek iki üye, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) meclis veya sektör temsilcileri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) meclis veya sektör temsilcileri, Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile kanunla kurulan vakıfl ar, dernekler veya meslek odalarının yönetici veya temsilcileri arasından bir üye, bakanlık personelinden bir üye olmak üzere beş üyeden oluşan komisyon görev yapacak. Eski yönetmelikte bakanlık 2 üye görevlendirirken, TİM temsilcisi komisyonda yer almıyordu.

Öte yandan yeni yönetmelikle birlikte TÜBİTAK tarafından onaylanan teknolojik ürünlerin de bu destekleme unsurlarından yararlanması hükme bağlandı.