Lise öğrencileri “robotlarını” yarıştıracaklar

Lise öğrencilerinin temel robot kitleri üzerine eklemeler yaparak ve yazılım geliştirerek, belirli bir senaryoda verilen görevleri robotlarına yaptırmaya çalıştığı “First Robot Yarışması”nın İstanbul merkezli bölgesel ayağı 2-7 Mart günlerinde yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Bölgesel yarışmanın jüri üyelerinden Hasan Fehmi Kaya, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, yarışmanın final bölümünün ABD’de yapılacağını belirterek, yarışma sayesinde çok sayıda gencin bilime olan ilgisinin arttığını, devlet okulları başta olmak üzere daha önce fen bilimlerinde herhangi bir varlık göstermeyen okulların kapasitelerinin arttığını belirtti.

Takımlar yarışmaya, 6 bin dolar değerinde baz rabot kitini alarak katılabiliyor. Bu robot üzerinde, açık kaynak olmak şartıyla her yıl değişen robotun yapacağı görevlerin verildiği yarışma senaryosunu en iyi karşılayacak eklemeler yapılabiliyor, yazılım yüklenebiliyor. Yarışma ise sadece robotun başarısıyla ölçülmüyor. Takımlar, iş planı oluşturarak katılımlarını finanse etmişse buna ilişkin puanlar da alabiliyor. Aralarında başkanlık, ilham verici mühendislik, yarışmadaki görevleri başarıyla yapma gibi farklı kategorilerde 25 ödül bulunuyor. Yarışma görevini yapanlar ve başkanlık ödülünü kazananlar ABD’de yapılacak finale katılabilecek. Yarışma robot bilimine yönelik eğitim yanında, birlikte çalışma, girişimcilik becerisi, iletişim gibi yeteneklerin gelişmesini de amaçlıyor.

İstanbul’da 2-4 mart günleri arasında Afganistan, Brezilya, İsviçre, Polonya ve Türkiye takımlarının katılacağı İstanbul Bölgesel ve 5-7 Mart günleri arasında Ukrayna, Libya, Polonya, Türkiye takımlarının katılacağı Boğazici Bölgesel yarışmaları yapılacak. Ocak ayında 2019 yarışmasının senaryosu açıklandı. “Deep Space” adı verilen senaryoda, robotlar bir uzay üssünde uzay mekiğine ve transfer aracına yakıt-kargo yükleyecekler. Küçük toplara temsil edilen yakıt-kargonun yüklenmesi sırasında açık bulunan alanlara kapak takılması da robotlarca yapılacak.

ABD’de Sagway’in mucidi Dean Kamen tarafından FIRST adı altında kurulan vakıf tarafından organize edilen yarışmanın Türkiye ayağını Darüşşafaka mezunu 2001’de vefat eden iş insanı Fikret Yüksel anısına ABD’de kurulan Fikret Yüksek Vakfı düzenliyor. ABD merkezli Fikret Yüksel Vakfı, Darüşşafaka’nın önemli destekçileri arasında bulunuyor.