"Bilişim sektörü için Türk mühendis yok"

BTK Başkanı Tayfun Acarer, şirketlerin bilişim sektörü için Türk mühendis bulamadığını belirterek, üniversitelerde verilen eğitimin sektörün ihtiyaç duyduğu konulardan uzak olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr.Tayfun Acarer, şirketlerin Türk mühendisi istediğini ama bilişim konusunda alt yapısı olan mühendis bulamadığını belirterek, "Üniversitelerde verilen eğitim, bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu konulardan çok uzak" dedi. 

Acarer, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından düzenlenen "Yenilikçi Türkiye İçin Bilişim" konferansında, yenilikçiliğin en çok bilişim sektörünü etkilediğini dile getirerek, bu sektörün en önemli özelliğinin değişim ve gelişim olduğunu kaydetti.  

Türkiye'deki geniş bant aboneleri

Mobil genişbant internetin çok hızlı değiştiğini ve bu değişime inanamadıklarını ifade eden Acarer, "Ulaştırma Bakanımız rakamların tam söylenmesini istedi. Biz de tam rakam söyleyemiyoruz, rakamlar sürekli değişiyor, 'Patladı gidiyor' dedik. Mobil genişbant internetteki en önemli değişiklik smart telefonlarla gerçekleşti, tahminlerimizi alt üst etti. 34 milyon genişbant aboneden bahsediyoruz, bunun 25 milyonu mobil genişbant, 9 milyonu sabit genişbanttır. Türkiye'ye ithal edilen 17,5 milyon telefonun yüzde 60'tan fazlası akıllı telefondur. Geçen sene bu oran yüzde 46 idi" değerlendirmesinde bulundu. 

Acarer, ithal edilen telefonlara ödenen paranın 5 milyar dolardan aşağı olmadığını anlatarak, bunun cari açığa doğrudan negatif etki yaptığını söyledi. Bir telefonun her şeyini sadece bir ülkenin üretemediğine işaret eden Acarer, Türkiye'nin de bu alanda gelişmesi gerektiğini kaydetti. 

Acarer, "2009'da sabit genişbant ile mobil geniş bant eşit hale geldi. 2 yıl sonra mobil genişbant abone sayısı sabitin iki katı oldu. Şu anda Türkiye'de bir sabit 3 mobil oldu. Gelecekle ilgili artık hesap tutmuyor. Bu sektör küresel krizde bile büyümesini artırdı. Bilişimdeki artış oranı ekonomiden çok daha fazladır. 2012'de bu sektör yüzde 18 büyüdü, aynı dönemde Türkiye yüzde 4-yüzde 5 büyüdü. Dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 66'sı Amerika'daydı. Amerika'da kullanıcı sayısı artmasına rağmen dünya genelindeki oranı yüzde 13'e düştü, yüzde 87'si diğer ülkeler oldu" ifadelerini kullandı. 

[PAGE]

Tayfun Acarer, daha önce "abone" denildiğini, ancak bundan sonra "abone" denilemeyeceğini ifade ederek, "Artık nesne demeye başladık. 69 milyon nesne var. Bu 69 milyonun 67 milyonu insan, 2 milyonu da makine. Seneye bu zamanlarda 15 milyon makineden bahsedeceğiz. 2020 yılında dünyadaki mobil abone, nesne 50 milyar olacak. Bunun 7,5 milyarı insan, 42,5 milyarı da makine olacak" diye konuştu.  

Dünyada şu anda bir denge değişikliğinin yaşandığını, ekonominin batıdan doğuya kaydığını anlatan Acarer, "Ülke olarak o kadar güzel bir yerdeyiz ki Ar-Ge ve inovasyon merkezlerindeki işlerin bir çoğu Hindistan ve benzeri ülkelerden Türkiye'ye alınmaya başlandı" dedi. 

"Üniversitelerdeki eğitim ihtiyaç duyulan konulardan çok uzak" 

 Acarer, Türk insanının çok kıvrak zekalı, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon için biçilmiş kaftan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: 

"Türkiye'deki asıl sorun Ar-Ge ve inovasyon yapacak Türk mühendis bulamıyorlar. Şirketler Türk mühendisi istiyorlar ama bu konuda alt yapısı olan mühendis bulamıyor. Üniversitelerde verilen eğitim, bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu konulardan çok uzak. Yeterli sayıda mühendis yetişiyor ama aldıkları eğitim sektörün ihtiyaç duyduğu konulardan çok uzak. Onun için bu üniversitelerden yetişen adamlar bu sektörün işine yaramıyor. Özellikle master ve doktora konuları, tezler sektörden çok uzak. Yapılan tezin sektörün ihtiyacıyla hiçbir ilgisi yok." 

BTK Başkanı Acarer, üniversitelerin çalışanları doktoraya almamasının tartışılması gerektiğini söyledi. Teknoparkların da müzakere edilmesi gerektiğini belirten Acarer, bugün teknoparkların Ar-Ge ve inovasyona destek olmak yerine "rant araçları" haline geldiğini kaydetti. 

Teknoparkların metrekare birim bedelinin 18 avro olduğu bilgisini veren Acarer, "Bugün Bağdat Caddesi'nde 10-12 avroya ev bulursunuz. Bir adam Teknoparkta 18 avro kira parası veriyorsa, kusura bakmayın kimse Ar-Ge'yi inovasyonu üniversiteler destekliyor demesin bana, ben inanmam" dedi. 

[PAGE]

Acarer, Türkiye'deki Ar-Ge fonunun yıllık 300 milyon liralık bir fon olduğunu hatırlatarak, fona dair ikinci değerlendirmenin yapıldığını, yakında fonun dağıtılacağını ve kazanan firmaların açıklanacağını dile getirdi. 

Sektörün ara eleman ihtiyacına değenen Acarer, TÜBİSAD'ın sektöre en önemli sıkıntılarının ne olduğunu sorduğunu, sektörün yüzde 58'lik bir oranla en önemli sıkıntısının ara eleman olduğunu belirttiğini aktardı. 

Acarer, bilişim sektörünün bazı işlerde işgücü kaybına yol açtığını bildirerek, "Tamam ama bazı sektörlerde de yeni işler ortaya çıkmasını sağlıyor. Bilişim sektörünün gelişmesi mevcut işlerde 1 kişilik kayba yol açarken, yeni olanaklarla 2,6 kişilik yeni istihdam meydana getiriyor. Gerek Ar-Ge elemanı ihtiyacı, gerek ara eleman ihtiyacı konusunda kamu, STK'lar ve üniversitelerin oturup özellikle yüksekokullardaki ve fakültelerdeki eğitimin ihtiyaca yönelik olmasını temin etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Bilişim sektöründeki çağrı merkezlerinin çok iyi olduğunu, aynı şeyin bankacılık için söylenemeyeceğini belirten Acarer, kredi kartı borcunu öğrenmek için bir bankayı aradığını, 23 dakika boyunca telefonda bekletildiğini ama sorunu yine de çözemediğini dile getirdi.  

Acarer, bugüne kadar STK'ların, işletmelerin sorunlarını anlattıklarını ve kamudan destek istediklerini vurgulayarak, fakat söylenenlerin sektörün büyümesine yönelik olmadığını, pastanın dilimlerinin değişimine yönelik istemler olduğunu, halbuki sektörün eşik atlaması gerektiğini, bunun için de sektörün yurtdışına açılması gerektiğini sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir