Sanalpazar.com e- ticarette 'geleneksel' kozunu oynadı
Geleneksel ticaretin bileşenlerini daha da geliştirerek internet ortamına taşıyan Sanalpazar.com'da günde 150-200 dükkan açılıyor.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Geleneksel ticaretin tüm bileşenlerini daha da geliştirerek internet ortamına taşıyan ve küçük ölçekli satıcılara finansman desteği sağlayan Sanalpazar.com, ülke insanının ticarete olan geleneksel yatkınlığını ve becerisini "internet" dünyasına taşıdı. Sanalpazar.com bünyesinde girişimciler ister kendi başlarına, isterler de 'çarşıların' içinde yer alabiliyor. Alıcılar, satıcılara mesaj yazabiliyor. Mesajlar genellikle geleneksel selamlaşma tarzı olan "Selamün aleyküm" sözüyle başlıyor. Hatta alıcı ve satıcılar pazarlık bile yapıyor.
Gold & Metro Grup'a bağlı Gold İnternet Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. yatırımı olan Sanalpazar.com'da, günde 700 bin TL ticaret hacmi oluşuyor. Günde 150-200 dükkanın açıldığı sitede, dükkan sayısı şimdiden 7 bin 200’ü aştı. 5 yıl önce kurulan sitede, başarılı birçok girişimci de çıktı. Geçen yıl yüzde 400 büyüyerek 125 milyon TL işlem hacmine ulaşan site, bu yıl 250 milyon TL'ye ulaşmayı hedefliyor.
Sanalpazar.com Genel Müdürü Cem Kesici, KOBİ'lerin, özellikle AVM ve zincir marketlere girmekte zorlanmaları nedeniyle giderek sanal ticaret ortamına daha çok kaydığını, bir KOBİ'nin internette kendi sitesini açarak aradığı popülariteyi kazanması ya da internet trafiğini artırmasının hiç kolay olmadığını, ancak Sanalpazar.com gibi, günde 185 bin kişinin ziyaret ettiği bir şemsiye pazar yerinin parçası olması durumunda sitenin anlaşmalı olduğu kurumların avantajlarını da müşterilerine sunmasından dolayı başarı oranının arttığını söyledi. Kesici, büyük şirketler kadar geniş erişim imkanları olamadığı için KOBİ’lere, rekabet ortamında ayakta kalma ve daha fazla kitleye ulaşma için pazar yeri iş modelindeki sitelerde yer almanın ek katma değer sağladığını da kaydetti.
Kesici, sitenin günlük ziyaret sayısının ortalama 185 bin, tekil ziyaretçi sayısının ortalama 145 bin, sipariş adedinin ise ortalama 2 bin olduğunu bildirdi.
Online pazarlık yapılabiliyor
Türkiye’de "ilk" defa online pazarlık dönemini başlatan Sanalpazar.com'da, sabah erken saatte bilgisayarlarının başına geçen dükkan sahipleri, SA (selamün aleyküm) ve AS (aleyküm selam) kısaltmalarıyla pazarlığa başlıyor. İsim, adres ve telefon vermeyi serbest bırakan sitede, haftada en az 15 bin pazarlık yapılıyor. Bu arada, bazı KOBİ’ler e-ticaret sitelerini başlangıç sermayesi olarak kullanıyor. Kredi kartına 3 ay ertemeli, 12 taksitle ürün alan KOBİ’ler, peşin satış yaparak kendilerine sermaye oluşturuyor.
Sanalpazar.com’dan çıkan başarı öyküleri
Mısır arabaları ihracatı yapıyor
Girişimciliğe, ürünlerini Sanalpazar.com üzerinden satışa çıkararak başlayan Cemko Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Korkmaz, bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir şirketin sahibi konumunda bulunuyor. Korkmaz, 2009 yılında üretimine başladığı mısır arabalarını Sanalpazar.com üzerinden satışa çıkardı. Ürünlerinin yüksek talep görmesi üzerine üretim kapasitesini artıran Korkmaz, Cemko Metal'i bugün Avrupa ülkelerine ihracat yapan bir firmaya dönüştürdü.