Yoşitaka Sakurada’nın düşündürdükleri

“Bilgisayar kötü bir yöneticiden, iyi bir yönetici yaratamaz. Ancak iyi bir yöneticiden çok daha iyi bir yönetici, kötü bir yöneticiden ise berbat bir yönetici yaratır.” Peki durup dururken aklımıza bu sözü getiren nedir?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Creative Labs, Ashton Tate ve IBM gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış ve hatta bir dönem Bill Gates ile televizyon reklamlarında yer almış bir yönetici olan Edward Esber şöyle diyor: “Bilgisayar kötü bir yöneticiden, iyi bir yönetici yaratamaz. Ancak iyi bir yöneticiden çok daha iyi bir yönetici, kötü bir yöneticiden ise berbat bir yönetici yaratır.” Peki durup dururken aklımıza bu sözü getiren nedir?

Geçtiğimiz hafta oldukça tuhaf bir haber dünya basınına yansıdı. Japonya’nın Siber Güvenlikten Sorumlu Bakanı Yoşitaka Sakurada, parlamentoda bağımsız ve muhalif milletvekillerinin sorularını yanıtlarken hiç bilgisayar kullanmadığını belirtti. Yardımcısına gerekli talimatları verdiğini, kendisinin bilgisayar gerektiren tüm işlerini çalışanlarının ve sekreterlerinin yürüttüğünü ancak bu durumun hiçbir zaman sorun yaratmadığını söyledi.

Soru cevap etkinliği sırasında, nükleer tesislerde güç nakil şebekeleri ve virütik yazılımların kullanımıyla ilgili soruya USB'nin kamu sistemlerinde "temelde hiç kullanılmadığı" yanıtını vermesi ise, Sakurada’nın flaş belleğin ne olduğu konusunda hiçbir fikri olmadığı şeklinde yorumlandı. Ulusal kanalda yayınlanan soru cevap oturumu sonrası durum elbette önce Japonya gündemine, sonra ise dünya gündemine zirveden giriş yaptı. Her zaman olduğu gibi de sosyal medya bu haberle çalkalandı diyebiliriz.

Edward Esber’in sözüne geri dönelim. Bilgisayar ve teknoloji kullanımına yaklaşımını da göz önünde bulunduracak olursak, Japon bakanın iyi bir yönetici mi yoksa kötü bir yönetici mi olduğuna nasıl karar vereceğiz?

Siber güvenlik ile ilgili herhangi bir konuda karar almanız gerekse ve bu konu hakkında hiçbir fikriniz olmasa, temel seviyede bilgi edinmek için gidebileceğiniz ilk adres Google oluyor. Yeni çağın ve teknolojinin bir sonucu olan siber güvenlik konusunda temel seviyede bilgi sahibi olmanın bir ön koşulu, en azından hayatınızda bir kez bilgisayar kullanmış olmak değilse ne olabilir ki? Yönetmeye çalıştığınız şey bir devlet olmak zorunda değil, bir şirket, küçük bir esnaf dükkanı ya da yalnızca kendi kişisel varlıklarınız olabilir. Ama yönetmeye çalıştığınız zamanı ve zamanın ruhunu es geçmek felaketlerle uğraşmanıza sebep olmasa bile, sizi gülünç bir duruma düşürebiliyor. Teknoloji iyi yanlarınızı daha da parlatmak için kullanabileceğiniz enstrümanlar sunmak üzere de çalışıyor. Bundan mahrum kalmayı tercih etmek elbette mümkün ancak ne kadar sağlıklı, emin olmak zor.

Elbette bu içinden çıkılmaz görülen soruların yanında bir de eğlenceli yaklaşımlar var.

Sakurada’nın içine düştüğü durumu esprili bir dille yorumlayan bir Twitter kullanıcısı, Japon Bakanın gerçekten siber güvenliği önemsediğini söylüyor ve ekliyor; ‘Kendi siber güvenliği konusunda hassas olmalı. Bir hacker Sakurada’yı hedef almaya kalksa çalacak bir bilgi bulamaz.

Herhalde en güçlü siber güvenlik, siber dünyada var olmamak.’. Sakurada’dan biraz ilham almayı deneyip, siber güvenliğinizi sağlamak için akıllı telefonlarınızı çöpe atarak işe koyulabilirsiniz.

Bu konularda ilginizi çekebilir