'Erkek giyim sektörü cari açığın giderilmesine büyük katkı sağlıyor'
2013'te 170 ülkeye 2.7 milyar dolar değerinde erkek giyimi ihraç eden Türkiye, ihracatını geçen yıl yüzde 5.3 artırdı
YILDIZ TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Erkeklerin modaya olan ilgisinin artması, AB ülkelerindeki ekonomik durgunluğun atlatılması ve pazar çeşitlendirmesiyle Türkiye'nin erkek giyim ihracatı son yıllarda hızlı yükseliyor.
Hazırgiyim ve konfeksiyonun önemli alt sektörlerinden biri olan erkek giyiminde ihracat hızla artıyor. Verilere göre, 2013'te 170 ülkeye 2.7 milyar dolar değerinde erkek giyimi ihraç eden Türkiye, ihracatını geçen yıl yüzde 5.3 artırdı. Bu yılın 7 ayında da Türkiye'den yapılan, iç giyim mamulleri ile kazak ve tişört gibi örme giyim hariç erkek giyim ihracatı yüzde 7.4 artışla 1.7 milyar dolara yükseldi. Türkiye, şu anda 174 ülkeye erkek giyimi ihraç ediyor. Yılın 7 ayında 2013'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 11.2 artış kaydeden hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı 11.2 milyar dolar olurken, erkek giyiminin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatından aldığı pay ise yüzde 15.5.
Erkek giyim ihracatındaki artışın yüzde 5.3'ten yüzde 7.4'e çıkması, sektörde ihracatın ivme kazanarak arttığını ortaya koyuyor. Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracat hedefine paralel şekilde, erkek giyim ihracatında da yıl sonu için yüzde 8-10 civarında artış bekleniyor.
Erkek giyim sektöründe uluslararası istatistiklere bakıldığında da ihracat son 5 yılda dünya ölçeğinde yüzde 38.3, ithalat ise yüzde 34.8 oranında arttı. İhracat değeri 71.2 milyar dolar olurken, ithalat rakamı da 98.5 milyar dolar.
Erkek giyim sektörünün büyük oyuncularından Jakamen'in Yönetim Kurulu Başkanı Celil Ayan, erkek giyimindeki büyümenin hazırgiyim sektörünün üzerinde olduğunu belirterek, yıl sonunda erkek giyim sektöründe de ihracatında yüzde 40 artış beklediğini kaydetti.
Erkek giyimindeki yükselişin nedeni
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, erkek giyim sektöründeki ihracat artışını; Türkiye'nin en büyük pazarı olan AB ülkelerindeki ekonomik durgunluğun atlatılması, perakende piyasalarının canlanması ve yıllardır sürdürülen pazar çeşitlendirme çalışmalarının meyvelerini vermesine bağlayabileceklerini ifade etti. Tanrıverdi, tasarım altyapısının giderek gelişmesi, erkek giyimde kendi markasını yaratan ve yabancı ülkelerde kendi mağazasını açan erkek giyim firmalarının her geçen gün artması, ütü gerektirmeyen kumaşların erkek giyimdeki yükselişi desteklediğini anlattı. Tanrıverdi, Türkiye'nin geçen yıl erkek giyim ihracatının 98.5 milyar dolarla dünyanın 7. büyük ihracatçısı olduğunu bildirdi.