'Giyimde fiyat artışı devam etmez'

Döviz kuru artışı ve ithalata konan koruma vergisinin etkisiyle fiyatları tırmanışa geçen giyim ürünlerinde gelecek dönemde bu sürecin devam etmesi beklenmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyim ürünlerindeki fiyat artışının döviz kuru ve ithalata getirilen koruma vergilerinin sonucu olarak arttığını, gelecek dönemde yeni artışlar beklenmediğini söyledi. 

Negris, nisan ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasında etkili olan giyim ürünlerindeki fiyat artışının bir süredir sektör tarafından dile getirildiğini belirtti.

İthalata karşı 2011 Temmuz ayında getirilen koruma önlemleri kapsamında ithalat vergilerinin yüzde 30'lara çıktığını, hazır giyim markalarının kurun düşük olması nedeniyle buna uyum sağlayabildiğini, fiyatların bu süreçte çok fazla yükselmediğini anlatan Negrin, şöyle konuştu:

"İthal ürünlerin maliyetindeki artışa karşı markalar zam yapmadan ayakta kalmaya çalıştı. Ancak kurların artışı ve AVM kiralarının da buna paralel olarak yükselmesi kaçınılmaz olarak etiketlere yansımaya başladı. Bunu sektör zaten bir süredir dile getiriyordu. Ancak bunun devam edeceğini zannetmiyorum. Çünkü yeni döviz kuruyla yeni vergilerle bir denge kuruldu. Bu dengeyi bozacak bir etken ufukta görünmüyor"

İthalata karşı yerli üretimin korunması amacıyla alınan önlemlerin işe yaramadığını, verginin artmasına rağmen bitmiş ürünlerde ithalatta bir gerileme görülmediğini savunan Negrin, bu önlemlerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Özellikle Türkiye'de üretimi bulunmayan polyester ve naylonlu ürünlerde vergilerin eski seviyesine getirilmesi gerektiğini ifade eden Negrin, "Pamuklu mallarda da yerli üreticilere maliyetlerini düşürme konusunda süre verilmeli. Koruma önlemi tüm dünyada süreli olarak verilir. O süre içinde sektör eksiklerini tamamlar ve önlem kaldırılır. Hayat boyu koruma önlemi olmaz" dedi.

Önlemlerin getirildiği dönemde yeteri kadar incelenmeden kararlar verildiğini iddia eden Negrin, "Şimdi tekstilden anlayan bir bakanımız var. Bana göre artık ithalata uygulanan korunma vergilerine tekrar bakılması lazım. En azından bir an önce Türkiye'de üretimi olmayan ürünlerin ithalatının önündeki engellerin kalkması gerekiyor" dedi.  

Negrin, enflasyon rakamları incelendiğinde yerli girdiden ziyade ithalata bağımlı olarak üretilen mont, ceket ve kaban gibi ürünlerin daha yüksek fiyat artışlara sahip olduğunun görülebileceğine de dikkati çekti.

'Asıl neden kur artışı' 

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ise fiyat artışlarında asıl etkenin "kur artışı" olduğunu, ithalata getirilen verginin etkisinin sınırlı olduğunu savundu.

Son dönemde kur artışıyla birlikte konfeksiyon sektörünün en önemli girdilerinden olan boyar maddelerin fiyatların 3 kata yakın oranda artmasının da etkili olduğuna işaret eden Ünlütürk, "Fiyat artışları artık devam etmez, çünkü kurlar stabilize oldu. Gelecek 6 ay veya 1 yıllık dönemde herhangi bir fiyat artışı beklemiyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir