AB ülkeleri siparişleri erteliyor, yeni rota ABD ve Çin pazarı

AB ülkeleri sevkıyata hazır siparişleri ertelemeye başladı. Yeterince soğumayan havalar hazır giyim ihracatçısını endişelendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Avrupa, hazır giyim ve deri konfeksiyonunda siparişleri ertelemeye başladı. Sevkiyata hazır ürünleri bir aya kadar ötelemeye başlayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin talebi, ihracatta gerileme endişesi yarattı. Erteleme gerekçelerinin başında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı geliyor. 

AB ülkelerinin siparişlerin bir haftadan bir aya kadar geciktirilmesiyle değerlendirmelerde bulunan İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi “AB’de gelecek yıl için iç talep daralması beklendiğinden orada şimdiden bir sıkıntı olabilir” dedi. AB’nin Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatında vazgeçilmeyecek pazarlardan biri olduğunu aktaran Tanrıverdi, “Ancak pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk” diye konuştu. “Avrupa’ya alternatif Amerika olabilir” diyen Tanrıverdi, “ABD’de çok zayıfız, hızlı bir şekilde geliştirmemiz lazım. Şubat ayında, Las Vegas’ta uzun süredir katılmadığımız Magic Fair’e katılacağız. Bu olumlu bir etki yaratacaktır” dedi. ABD’nin yanı sıra Çin pazarına da dikkat çeken Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin pazarı özellikle lüks ürünlerde çok hızlı büyüyor. Markalarımızın oraya bir an önce gitmeleri lazım. Fakat oraya giderken de bir mağaza iki mağaza açmakla olmaz, hızlı şekilde büyümek lazım. Bu notkada devlet desteklerinin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Çin pazarına girmek isteyen firmalara en az 100 mağaza açacak şekilde bir yıl içinde uzun vadeli Eximbank desteklerinin verilmesi ve daha az bürokrasiyle işlerin sonlanması gerekiyor. Maalesef bürokrasiden dolayı çok gecikmeler oluyor.” 

Deri ihracatçısı endişeli 

Avrupa’da havaların halen yeterince soğumaması da deri konfeksiyoncuları için olumsuz bir ortam yaratıyor. “Derinin doğal mevsimi kış. Maalesef perakende satışlarda bir duraklama başladı. Firmalar verdikleri siparişleri bir haftadan bir aya kadar geciktiriyor” diyen Orjin Deri CEO’su Lemi Tolunay, son 15 günde ihracatta yüzde 20 daralma yaşandığını söyledi.

İhracatının neredeyse tamamını İngiltere’ye yapan Aycem Tekstil’in sahibi Cem Altan da “Bize gerekçe olarak işlerin yavaş olduğunu, satışların olmadığını ima ediyorlar. Ancak asıl gerekçe havalar mı ekonomik şartlar mı bilemiyoruz. Çünkü net olarak söylemiyorlar” dedi. Cem Altan, “Elimizde hazır malları 15 gün sonra ya da bir ay sonra göndermemizi talep ediyorlar. Biz de kabul etmek zorunda kalıyoruz. Şimdi Christmas dönemi geliyor. Bu dönem giysiden daha çok hediyelik eşya alınıyor. Belki de sebebi budur ama geçtiğimiz yıl böyle bir şey yaşanmadı” diye konuştu. 

Kar yağdı Rusya canlandı 

Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı da havaların yeterince soğumamasının ihracatı etkilediği yorumlarına katılarak, “Geçen haftalarda Rusya’daki müşterilerimiz ‘kar yağdı’ diye mesajlar attı. Yağışlar Rusya pazarını olumlu etkileyecek. Avrupa’da sıcaklıklar böyle devam ederse satışlarımız etkilenir ama herhangi bir rakam vermek şu an mümkün değil. Rusya-Ukrayna krizi, Irak güneyindeki gerilimler de etkiledi. Deri konfeksiyon satışları bunlar yüzünden düşebilir” yorumunda bulundu.