Bebe-çocuk giyimci, üretime 'dedektör'lü kontrol getiriyor

Kayıtlı faal firma sayısı 4 bine, istihdamı da 70 bine ulaşan Bursa bebe çocuk konfeksiyonu sektörü, üretimine dedektörlü kontrol uygulaması da getirerek, Avrupa standartlarına ulaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türkiye bebe çocuk konfeksiyon üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Bursa, sektörün cazibe merkezi olduğu Vişne Ticaret Merkezi ile büyüyor. İmalatının yüzde 70'inin ihracata kanalize eden bebeciler, bu yıl özellikle Balkan ülkelerini radarına aldı. Kayıtlı faal firma sayısı 4 bine, istihdamı da 70 bine ulaşan Bursa bebe çocuk konfeksiyonu sektörü, üretimine dedektörlü kontrol uygulaması da getirerek, Avrupa standartlarına ulaşacak. Sektörün hedefi Avrupa ve Amerika pazarlarında da etkin olmak.

Üretimlerini Avrupa standartlarına ulaştırarak, yeni pazarlar kovalamak istediklerini söyleyen Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Ömer Yıldız,"Yabancı pek çok müşterimiz 'made in Turkey' ibaresini özellikle istiyor. Bu pazarlardan aldığımız güçle Vişne Ticaret Bölgemizin fiiliyatta olan gücünü dünya da bilsin istiyoruz. Çünkü sektörümüzde bir değişim rüzgarı esiyor. Yaklaşık 15 yıl önce tekstilde Çin fırtınası başlamıştı, fakat bugün bu durum Türkiye'yi etkilemiyor. Türkiye'de üretilen ürünler basic sınıfından çıktı. Tasarımıyla, kalitesiyle farkını gösterdi. Artık Türk malı 'Made in Turkey' etiketinin daha büyük, daha görünür olmasını istiyorlar. Bebe çocuk giyiminde sınıf atladık" dedi.

Üretimin yüzde 70'i ihraç ediliyor

Bursa'da sektörün ihracatta da söz sahibi olduğuna dikkati çeken Yıldız, 5 kıtanın neredeyse tamamına ihracat gerçekleştirdiklerini, ticaretlerinin siyasi sorunlardan etkilenmediğini bildirdi. Yıldız, "Ermenistan buna örnek. Rusya ile uçak krizimiz oldu, ihracatımızda yavaşlama oldu ama durmadı. Yunanistan'a ihracatımız gayet güzel. 5 kıtanın neredeyse tamamına ürün veriyoruz. Çünkü artık fasoncu değiliz, ürünlerimizi kendi markamızla, kendi etiketimizle dünyaya satıyoruz. Üretimin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Bir dönem etkiliyken zamanla zayıf kaldığımız veya kaybettiğimiz pazarlara yeniden giriyoruz. Balkanlar bu pazarlardan biri. Bu bölgedeki hakimiyetimizi hızla artırıyoruz. Yine Avrupa ve Amerika hedeflerimiz arasında" diye konuştu.

Hedef pazarları sektörü terbiye edecek bölgelerden seçtiklerini, bunun üretimde kalitenin artmasını sağladığını anlatan Yıldız, "Mesela kırık iğne konusu. basit görünebilir ama Avrupa çok hassas. Dikiş yaparken iğne kırılır ve içinde kalma riski vardır. Aslında bu konuda hassasız, el yordamıyla bulunur. Ama Avrupa ile ticaret yapmaya başladığımızda dedektörle kontrol gibi standartlarına da uymamız gerekiyor. Kendimizi bu standartlara uydururken, genel üretimimizi de uyduruyoruz. Afrika'ya, Irak'a, Uzakdoğu'ya yaptığımız ürünler de bu standartlarda oluyor" dedi.

"BTSO'nun KOBİ OSB projesine dahil olmak istiyoruz"

Vişne Ticaret Bölgesi'nin, sektörlerinde Bursa'nın dünyaya açılan yüzü olduğunu ifade eden Ömer Yıldız, Bursa'da tarihi yerleri gezen yabancılar 30 civarı ülkeden gelirken, bölgelerine 80 ülkeden yabancı geldiğine dikkati çekti. Bursa'da sektörün en eski firmalarının 30 yıllık olduğunu aktaran Yıldız, "Vişne Ticaret Bölgesi'ni Türkiye'nin bebe-çocuk konfeksiyon sektörünün üssü yaptık. Uzun vadede bu bölge yetmeyecek, BTSO'nun KOBİ OSB projesine dahil olmayı hedefliyoruz. Üyelerimize ilan ettik. İmalatımızı o bölgeye kaydırabileceğimizi öngörüyoruz. Ancak showroom olarak Vişne Ticaret Merkezi'nde kalmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Sektörün bu yılki hedefinin üretim kapasitesinde yüzde 30 ila 40 seviyesinde artış, 2023'te ise yüzde 200 artış olduğunu söyleyen Yıldız, üretimdeki artışla ihracatı da artıracaklarını ve ihracat paylarını yüzde 70 seviyesinde tutacaklarını bildirdi. Ömer Yıldız, 2017'de yüzde 20 olan sektör büyümesini, bu yıl da yüzde 20 seviyesinde olacağını aktardı. Bursa'nın Türkiye bebe çocuk giyim üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşıladığına değinen Yıldız, Bursa'da kayıtlı 4 bin civarı büyüklü küçüklü firma olarak yüzde 70'i kadın 70 bin kişi istihdam edildiği bilgisini verdi.

Balkan tüccarlarla buluşacaklar

Sektör olarak Ekonomi Bakanlığı destekli 2 Ur-Ge projesi gerçekleştirdiklerini anlatan Ömer Yıldız, "İki Ur-Ge projesini birleştirip nisan ayında Sırbistan merkezli ama tüm Balkanlar'da tüccarların katılacağı bir yurtdışı faaliyetimiz olacak. Yaklaşık 60 firma katılacak. Balkanlar bizim hep potansiyelimizdi. Şimdi tam anlamıyla radarımıza aldık. Çünkü sektörümüzde bir değişim rüzgarı esiyor" dedi.

JUNIOSHOW 4 Temmuz'da kapılarını açacak

10 yıl aradan sonra tekrar başlattıkları sektörel fuarı yılda iki kez yapmaya başladıklarını hatırlatan Ömer Yıldız, ocak ayında düzenlenen JUNIOSHOW Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı'nın başarılı geçtiğini, ikinci buluşmanın da sonbahar-kış konsepti ile 4- 7 Temmuz arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir