Ev tekstilinde yeni rota Uzakdoğu

TETSİAD Başkanı Küçükçalık, sektörün ihracat hızını kesmemek için Uzakdoğu, Afrika, Güney Amerika gibi pazarlara yöneldiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, sektörün ihracat hızını kesmemek için rotayı yeni pazarlara çevirdiklerini  belirterek, "Hem ihracat alanımızı hem de satış grafiğimizi artıracağını düşündüğümüz Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gibi sıcak pazarlara yöneliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Küçükçalık, derneğin, Türk ev tekstili sektörünün yüzde 98'ini tek çatı altında topladığını bildirdi. 

Türkiye ekonomisi için tehdit oluşturan cari açık sorununa dernek çatısı altındaki markalarla katkı sağlamayı amaçladıklarını aktaran Küçükçalık, ihracatta hız kesmemek için katma değeri yüksek ürünlerle öne çıkmak istediklerini, bu amaçla bölgesel krizlerin büyümesi karşısında ihracatı AB ülkelerinden yeni pazarlara çevirdiklerini kaydetti. 

Küçükçalık, ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini Avrupa'ya yapan ve her yıl yüzde 12-13 oranında ihracat artışı sağlayan Türk ev tekstilinin, yeni pazar girişimleriyle küresel piyasalardaki rekabetini sürdürdüğünü ifade etti. 

İç pazarda büyüdü

Dünyada ev tekstili alanında önemli bir güce sahip olan Türkiye'nin küresel piyasalardaki rekabetini alışılagelmişin aksine, fiyatla değil, ürünün üzerine eklediği katma değerle yaptığı bilgisini veren Küçükçalık, sektörün büyümesi için yurt içi ve yurt dışı birçok organizasyonla ihracat ayağını güçlendirmeyi hedefleyen TETSİAD üyesi firmaların, yapılan tanıtımlarla iç pazarın da büyümesini sağladığına dikkati çekti. 

Küçükçalık, dış pazarın genişlemesi amacıyla tespit ettikleri yeni hedef ülkeler arasında Japonya, Çin, Meksika, Şili, Brezilya, Tanzanya, Etiyopya, Nijerya, Gana, Angola ve  Güney Afrika yer aldığını bildirdi. 
  
'Sıcak pazarlara yöneliyoruz'

Küçükçalık, komşu ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin sektör bileşenlerine olumsuz etkilerini azaltmak için yeni pazarlara açılmanın önemine değindi. 

Küçükçalık,Türk ev tekstili sektörünün global ticaretteki yerinin her geçen gün güçlendiğini, AB'nin en büyük tedarikçisi konumuna gelindiğini ve ev tekstilinde dünya trendlerinin belirlendiği bir konuma gelindiğini hatırlattı. 

Küçükçalık, dünyanın dördüncü, AB'nin ise en büyük ev tekstili tedarikçisi olan Türkiye'nin, bu alanda dünya liderlerinden olduğunu, kalitesiyle marka olmaya doğru hızla ilerlediğini aktardı. 

Başkan Küçükçalık, "İç pazar tabii ki sektörümüz için çok önemli ancak sektörümüzün ciddi bir ihracat hacmi ve potansiyeli var. Türkiye'nin ev tekstilinde gücünü daha da büyütmenin yolu ise yeni pazarlardan geçiyor. Biz de TETSİAD olarak, hem ihracat alanımızı hem de satış grafiğimizi artıracağını düşündüğümüz Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gibi sıcak pazarlara yöneliyoruz" ifadelerini kullandı.