Hazır giyim ihracatında kayıp, 1,8 milyar doları buldu

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, "Dolar euroyu, euro da ihracatımızı vurdu. Bu yılın 9 ayında kaybımız 1,8 milyar doları buldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dolar ve euro arasındaki parite etkisinin, hazır giyim ihracatında yüzde 12,3'lük bir gelir kaybına neden olduğunu belirterek, "Dolar euroyu, euro ihracatımızı vurdu. 9 aylık kaybımız 1,8 milyar doları buldu" dedi. 

Hazır giyim sektörünün 9 aylık performansını değerlendiren Tanrıverdi, geçen yıl yaklaşık 157 milyar dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığı anımsattı. 

Bu yıla girerken, ihracatta kan kaybı yaşandığını ve bunun 3. çeyrekte de durdurulamadığını belirten Tanrıverdi, kendi sektörleri için de benzer bir tablonun söz konusu olduğunu ifade etti. 

Tanrıverdi, sektör olarak yılın 9 ayını yüzde 12,3'lük bir gelir kaybıyla tamamladıklarını aktararak, "Dokuz aylık dönemler esas alındığında 2014'te 14,4 milyar dolarlık ihracata karşılık, bu yıl 12,6 milyar dolarda kaldık" diye konuştu. 

Söz konusu kaybın tamamının, dolar ve euro arasındaki parite etkisinden kaynaklandığını vurgulayan Tanrıverdi, şunları kaydetti: 

"Dolar euroyu, euro da ihracatımızı vurdu. Bu yılın 9 ayında kaybımız 1,8 milyar doları buldu. Tamamen euro Bölgesi kaynaklı bir kayıpla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi bizim en büyük pazarımız Avrupa Birliği (AB) ülkeleri. Bu yıl hazır giyim ihracatının yüzde 72'sini AB ülkelerine yaptık. İlk 9 ayda geçen yıla göre tonajda yüzde 6 daha çok ürün sattığımız halde daha az kazanabildik." 

Tanrıverdi, geçen yıl 3,1 milyar dolara yaklaşan Almanya'ya ihracatın, bu yıl 2,4 milyar dolara gerilediğine işaret ederek, "Dolayısıyla sektör olarak 9 ayda sadece Almanya'daki kaybımız 700 milyon doları buldu. Parite etkisinden arındırdığımızda ihracat gelirimizde reel anlamda geçen yıla göre sadece yüzde 1,1'lik bir düşüş var" ifadelerini kullandı. 

"İhracattaki sıkıntılı süreç geçici" 

Hikmet Tanrıverdi, yılın dokuz ayında Türkiye'nin ilk beş hazır giyim pazarını oluşturan Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve Hollanda'ya ihracatta gerileme yaşandığını anlattı. 

AB ülkeleri arasında en yüksek ihracat artışının ise yüzde 172'yle Litvanya'ya gerçekleştiği bilgisini veren Tanrıverdi, şunları söyledi: 

"İlk 9 ayda Litvanya'ya 105 milyon dolarlık hazır giyim ürünü ihraç ettik. Hazır giyim sektörü için bu yılın umut veren pazarı olarak ise İran öne çıktı. İran'a 9 aylık ihracatımız, yüzde 95 artışla 87,4 milyon dolara yükseldi. Gerek doğrudan ihracat, gerekse markalarımızın açacağı mağaza ve satış noktalarıyla birkaç yıl içinde İran'ın hazır giyim sektörümüzün en büyük pazarlarından biri haline geleceğine inancım tam." 

Tanrıverdi ayrıca, Türkiye'nin genel ihracatının da söz konusu dönemde yüzde 10 azalarak 118 milyar dolardan 106,3 milyar dolara düştüğüne dikkati çekti. 

İhracattaki sıkıntılı süreci "geçici bir durum" şeklinde nitelendiren Tanrıverdi, "2015, ekonomi için kayıp yıl olacak. En azından 2016'dan itibaren yeniden üretime odaklanmak istiyoruz" dedi. 

Tanrıverdi, 2016'yla birlikte siyasi istikrarın yeniden tesis edileceğini umduğunu dile getirerek, "Önümüzü görmemizi zorlaştıran bu pusun bir an önce dağılmasını istiyoruz. Güven ve istikrar sağlanırsa, çarklar yeniden tüm hızıyla dönmeye başlayacak, üretim, istihdam ve ihracat artacak, tüm Türkiye kazanacak" değerlendirmelerinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir