Hazır giyimde Türkiye geriledi, Bangladeş yükseldi

Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balkuv, 7-8 yıl önceki durumun korunabilmesi halinde bugün 17 milyar dolar olan hazır giyim ihracatının 25 milyar dolar seviyesinde olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balkuv, 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı içinde trikonun payının her geçen yıl büyüdüğünü söyledi.

2018 yılında triko ihracatının 1.9 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Balkuv, "Hazır giyim ihracatı yerinde sayarken, toplam hazır giyim ihracatı içinde trikonun payı ve hacmi sürekli artıyor" dedi. 

Triko tedarikçilerinin yerel perakende markalara yaptığı üretimin de hızlandığını anlatan Balkuv, "Perakende firmaları 6-7 sene önce ithalata getirilen ilave vergiler nedeniyle yurt dışındaki fabrikalarını kapatarak Türk triko üreticilerine yöneldi. Mesela LCW yüzde 98 talebini Türkiye'de ürettiriyor" değerlendirmesini yaptı.

İhracat 25 milyar dolara ulaşabilirdi

Türkiye'nin hazır giyim ihracatında 17 milyar dolar ile dünya sıralamasında 6. olduğunu hatırlatan Balkuv, şu bilgileri verdi: "Dünya ihracat sıralamasında Çin 170 milyar dolar ile ilk sırada yer alıyor. Bangladeş ikinci, Vietnam üçüncü. Bundan 9 yıl önce Türkiye üçüncü, Bangladeş altıncı sıradaydı. Bangladeş'in o dönem bin civarında makinesi varken şimdi bu sayı 60 bin. Maalesef Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay 7-8 yıl önce yüzde 4.4 iken bugün yüzde 3.2'ye düştü. O değerleri koruyabilseydik şimdi ihracat rakamlarımız 25 milyar dolara ulaşacaktı ve 40-50 bin kişi istihdam edecektik."

Öte yandan ihracatın yüzde 75 gibi çok büyük bir kısmının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığına dikkati çeken Balkuv, "İhracat yaptığımız toplam ülke sayısı ise 200'ü aşıyor. ABD pazarı bizim için çok önemli. THY desteği alınırsa ihracat oranımızı yüzde 30 oranında arttırmak mümkün" diye konuştu.