Tekstilci Almanya'da kendi toptancısı olacak

8’inci DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli, Antalya'da gerçekleştirildi. Toplantıda Avrupa'da yatırım yapılacak bölge ve yatırım opsiyonları tartışıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUYGU ŞAHİN DURMAZ 

ANTALYA - Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı'nın (NRW Invest Germany) desteği ile 300 Türk tekstilci Almanya’da Türk Ticaret Merkezi kuracak. 365 gün açık kalacak fuar alanında toptancılar arada olmadan Türk tekstilciler Avrupa’ya ürün satabilecekler. DÜNYA Gazetesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve NRW Invest Germany tarafından düzenlenen 8’inci DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli, ATSO'da düzenlendi. Açılış konuşmasını ATSO Başkan Yardımcısı Erol Erkan'ın yaptığı panelin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ gerçekleştirdi. 

Otuzdan fazla yatırım 

Toplantıda konuşan NRW Invest Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya Türkiye’den Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine yapılan yatırımların 30’u geçtiğini söyledi. Akkaya, “Eğer Avrupa’ya mal satmak ya da Avrupa’dan mal satın almak için bir şirket kurmak hedefleniyorsa yatırım yapmak için Kuzey Ren Vestfalya bir numaralı bölge. Doğrudan yabancı yatırımların yüzde 20’si bu bölgeye yapılıyor. Ayrıca Kuzey Ren Vestfalyalı firmalar en fazla Türkiye’ye taşıt ve taşıt yedek parçaları, makine, kimyasal ürünler ve metal malzemeler satıyor” dedi. 

'40 bin sporcuyu giydireceğiz' 

Hazır giyim sektöründe 25 yıldır faaliyet gösteren Anka Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Nadirler de Almanya’daki çalışmalarının İstanbul’daki bir fuarda NRW Invest yetkileri ile tanışmalarıyla başladığını ve yetkililerin davetinin ardından Almanya’ya gittiğini anlattı. Nadirler, “Almanya’da ürün satmanın ne kadar kolay olduğunu gördüm. Kardeş pazarlama şirketimizi de Almanya’da kurdum. 55 şehirde merkezi olan Mercedes Benz Spor Kulübü Başkanı ile yaptığım görüşmenin ardından da önemli bir proje başlattık. Önümüzdeki yıl 40 bin sporcuyu giydireceğiz” bilgisini verdi. Nadirler, Almaya’da Türk Tekstil Ticaret Merkezi kuracaklarını ve buranın 365 gün açık bir fuar merkezi niteliğinde olacağını kaydederek, “Avrupalı toptancı bizden ürün alırken Uzakdoğu fiyatlarında mal almak istiyor. Bu bizim zorlanmamıza neden oluyor” ifadelerini kullandı. Nadirler, “Daha sağlıklı çalışabilmemiz için toptancıyı atlamamız, malımızın toptancısı olmamız ve bunun için Almanya’ya gitmemiz lazımdı. Bir proje hazırladık, NRW Invest’in yetkilileri ile konuyu paylaştık ve destek gördük” diye konuştu. 

Kamuya ürün gönderiyoruz 

Makeup Textile'in sahibi Mustafa Kulaksız ise yatırımcı gözüyle Kuzey Ren-Vestfalya’nın sunduğu fırsatlara değindi. Kulaksız, “Almanya’da şirket kurmak istedik ve Köln kentinde küçük bir ofis kiraladık. Şimdi aşağı yukarı 100 müşteriye hitap ediyoruz. Almanya’da devlet dairelerine ürün gönderiyoruz” dedi. 

Toplantıda ayrıca; Yeminli Mali Müşavir Güley Kılıç da 'Kuzey Ren-Vestfalya'da Şirketleşmenin Vergisel Çerçevesi' başlıklı bir sunum yaptı.