Tekstilci, çocuğu keşfetti
Cirosunu artırmak isteyen tekstilcinin ilacı çocuk ürünleri oldu. Çocuk giyiminde bu yıl için büyüme hedefleri yüzde 70'leri buluyor. Segment 5 milyar TL büyüklüğe ulaştı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gamze ŞENER
İSTANBUL - Tekstil sektörünün krizlerden hemen hiç etkilenmeyen segmenti çocuk ve bebek grubu, yüzde 17'lik bir payla, 5 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştı. Türkiye'nin genç nüfusu ve her çocuğun giysilerinin sık sık yenilenme ihtiyacı nedeniyle 'hiç küçülmeyen' bir pazar olarak nitelendirilen çocuk giyiminde, oyuncuların büyüme hedefleri de yüzde 70'lere ulaşıyor. Bazı şirketler çocuk ve bebek segmentindeki büyüme hedeflerini, şirketin genel büyümesinin de üzerine taşıyor.
Çocuk giyiminde yeni ancak tekstil sektörünün en tecrübeli markalarından biri olan Koton, çocuk segmentinde büyüme rakamlarını, şirketin büyüme hedefinin de üzerine taşıdı. Yıl sonuna kadar Koton'un yüzde 50'lik bir büyüme sergileyeceğini aydeden Koton Ürün Grup Yöneticisi Barış Çakar, Koton Kids'te ise hedefin yüzde 70 olduğunu belirtti. 2014 yılı için ise yüzde 50'lik büyüme amaçladıklarını söyleyen Çakar, "Koton Kids markamıza önemli yatırım yapıyoruz. Çocuk ürünleri, bulunduğu mağazalarda ciro ve sepet büyüklüklerine pozitif katkı sağlıyor" açıklamasında bulundu.
Düşük fiyat beklentisi stokları artırıyor
Ailelerin çocuklarına verdiği değerin artmasıyla, çocuk mağazacılığının da geliştiğini belirten LC Waikiki Stratejik Planlama Direktörü İbrahim Arıt, "Çocuğa harcanan bütçelerde kesinti ihtimalinin düşük olması, çocuk giyimi pazarının dinamik bir pazar olması, moda trendlerindeki değişimlerden çok etkilenmemesi yaptığımız işin en avantajlı kısımları olarak sayılabilir" diye konuştu. Çocuk ürünlerinde ailelerin düşük fiyat beklentisi taşıdığını da söyleyen Arıt, "Bu da daha fazla sayıda çeşit ve stok bulundurmak zorunda olmamızı gerektiriyor" yorumunu yaptı. LC Waikiki'nin 2013 yılında çocuk segmentinde yüzde 25 oranında büyümeyi hedeflediği bilgisini veren Arıt, "Toplam 33 milyar TL civarındaki moda perakende sektörü pazarının yüzde 17'si bebek/çocuk segmentine ait. Yani 5 milyar TL düzeyinde bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Her ne kadar nüfus artış hızı göreceli olarak bir miktar düşmüş olsa da her yıl 1.3 milyon bebeğin doğduğu ülkemizde bu pazarın daha uzunca bir süre canlı, dinamik karakterini oruyacağını söyleyebiliriz" dedi.
Büyümek için modaya uyum şart
"Anne ve babalar yeri gelince iki kış aynı çizmeyi kullanırlar ancak çocuğun kıyafetlerini öteleyemezler" diyerek çocuk ve bebek giyim sektörünün büyüme trendinin sürekli devam edeceğini söyleyen Civil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran ise yükselişe geçecek çocuk mağazalarının, modaya uygun ürünler sunması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin çocuk giyiminde pazar büyüklüğünün artacağını söyleyen Yıldıran şunları kaydetti: "İletişim çağında yetişen genç nüfusumuzun, kalite, moda ve fiyat dengesini daha bilinçli değerlendiriyor olması, Türkiye'yi yabancı markalar için, Avrupa'dan sonra büyüyebilecekleri en yakın ve ilk durak pozisyonuna getiriyor."
Civil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran: Bu tercih, özellikle annelerin çocuklarına en iyi olanı verme psikolojisi üzerine kuruldu. Bu anlamda pazarda organik ürünlere birçok çocuk markası yatırım yapmaya başladı. Bizim de özellikle bebek ürünlerimizde ağırlıklı kullandığımız malzemeler bu yönde.
Koton Ürün Grup Yöneticisi Barış Çakar: Doğallığa yaklaşmanın yanı sıra, kadın ve erkek trendlerini aynı hızda Koton Kids'de de uygulamak ve bunu en uygun fiyatlar ile müşterilerimize sunmak bugün olduğu gibi gelecekte de firmamızın bir numaralı öncelikleri arasında yer alacak.
LC Waikiki Stratejik Planlama Direktörü İbrahim Arıt: Önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir model' oluşturan firmalar daha avantajlı olacaklar. Bir ekoloji laboratuvarı kurduk. Bugüne kadar 3 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. 1 kişiyle kurduğumuz laboratuvarda bugün 70 kişi çalışıyor.