Adaylık dosyası haziran ayında teslim edilecek

İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, DÜNYA Gazetesi Bursa Bölge Temsilcisi Ömer Faruk Çiftçi’yi ziyaret ederek İznik’in UNESCO yolculuğundaki sürecini paylaştı. Adaylık dosyasının hazırlandığını duyuran Taş, ardından 20 yıllık bir projeksiyon ile yönetim planı oluşturacaklarını aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT
BURSA - Yaşayan tüm medeniyetlerin izlerinin İznik’te bugün bile görülebildiğine işaret eden Prof. Dr. Murat Taş, ayrıca İznik çinisinin bir dünya mirası olarak kabul edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Taş, İznik’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ile 15 Nisan 2014 tarihinde Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu olan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındığını hatırlattı. İznik’in üstün evrensel değere sahip bir miras alanı olarak, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği imzalandığını anlatan Taş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü bünyesinde İznik Alan Başkanlığı biriminin kurulduğunu kaydetti.

Alan Başkanlığı olarak hedeflerini paylaşan Prof. Dr. Murat Taş, “İznik Alan Başkanlığı, İznik’teki tarihi ve kültürel mirası korumak ve değerlendirmek amaçlı çalışmalar yapan tüm kurumlar, yerel halk, sivil toplum, meslek kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve paydaşlar arasındaki işbirliği, koordinasyon ve eşgüdümü yapan, tarihi ve kültürel değerlerin uluslararası standartlarda yönetilmesi adına stratejiler belirlenmesi için tüm yönetsel çalışmaları yapan bir kurumdur. İznik Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Dünya Miras Alanları Şube Müdürlüğü koordinasyonu ile çalışmalarını yürütmektedir. Çalışmalar, İznik Alan Başkanlığı’nda görevli İznik Alan Başkanı ile beraber mimar, arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve kültürel miras uzmanlarından oluşan bir ekiple yürütülmektedir” dedi.

Yönetim alanı sınırları belirlenecek

İznik’in turizme açılması ve sürdürülebilir bir turizm anlayışının yerleştirilmesi için yapılanmaya gidileceğini anlattı. “İznik Size Emanet” sloganıyla İznik’teki değerlerin tüm kesimler tarafından korunarak geleceğe taşınmasına önem verdiklerini vurgulayan Taş, “ ‘İznik’te Medeniyetler Arası Geçişin Kültürel İzleri’ ana teması ile yürütülen çalışmaların en önemli boyutlarını İznik’in Dünya Miras Adaylığı Başvuru Dosyası ile bu dosyanın en önemli eki olan İznik’in Alan Yönetim Planının hazırlanması oluşturuyor. Bu bağlamda UNESCO Dünya Miras Adaylığı kriterleri üzerinden birçok teknik çalışma yürütülüyor. Öncelikle İznik’te bugüne kadar yaşayan tüm medeniyetlerin izlerini barındıran İznik’in öne çıkan tarihi ve kültürel değerlerinin üstün evrensel özellikleri ile bu özelliklerin bulunduğu alanın sınırları belirlenecek. Yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi, İznik’in UNESCO Dünya Miras Adaylığı için öncelikli bir konu” dedi.

İznik’in 20 yılı planlanacak

Adaylık dosyasının ardından kültürel mirası 20 yıllık bir projeksiyon ile 5 yıllık alt dilimlerle yönetim planı oluşturacaklarını dile getiren Prof. Dr. Taş, süreçle ilgili şunları söyledi; “Haziran ayında dosyayı Bakanlığa ileteceğiz. Eylül ayından sonra yapılacak değerlendirmede Bakanlık İznik’i uygun bulursa Dış İşleri Bakanlığı aracılığıyla 2020 şubat ayında UNESCO Dünya Mirası Merkezi’ne gönderecek. Güçlü bir adaylık dosyası hazırlıyoruz. Özellikle turizme dönük kısmında altyapı, fiyat politikaları gibi pek çok alt kırılımda sürdürülebilirliği hedefliyoruz. “İznik Size Emanet” sloganını belirledik. Mirastan çok emanet olarak görüyoruz ve böyle algılanmasını istiyoruz. Kurulduğu günden bu yana ev sahipliğini yaptığı birçok medeniyetin kültürel izlerini taşıyan İznik aslında bir miras olmaktan çok zengin, doğal ve kültürel değerleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir emanet.”

“Özel sektöre görev düşüyor”

Alan Başkanı Prof. Dr. Taş, kamu kurumlarının yanı sıra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İznik Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası Bursa Şubesi gibi meslek odaları ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği, GÜMTOB, İznik Çini Vakfı, İznik Çini Kooperatifi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) gibi kuruluşların da çalışmalarda destek olduğunu belirtti. Taş ayrıca kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması konusunda özel sektöre de görevler düştüğüne dikkat çekti.

Anadolu’daki ilk Türk-İslam başkenti

1’inci ve 7’nci konsillerin yapıldığı İznik’in Hristiyan dünyası açısından önemine işaret eden İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, ilçenin aynı zamanda Anadolu topraklarındaki ilk Türk-İslam başkenti olarak tarihe geçtiğini kaydetti. Murat Taş, 1331 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilen ilçede Osmanlı’nın ilk Ayasofyası olan Ayasofya Orhan Cami, ilk Yeşil Camii olan İznik Yeşil Çinili Camii, kitabesi bilinen ilk camisi olan Hacı Özbek Camii, ilk medreselerinden biri olan Süleymanpaşa Medresesi, ilk mutasavvıf Davud-i Kayseri ve Erken Dönem Osmanlı Mimarisinin en güzel ve ilk örneklerinin yer aldığına dikkat çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir