“Almanya turizmde Türkiye’ye mecbur”

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı 51’inci kez kapılarını açtı. Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilim altında açılışı yapılan fuarda, Türk standına ilgi oldukça yüksekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

BERLİN - 51’inci Berlin Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilim altında kapılarını açtı. 3 bin 79 metrekarelik alanda, otel, tur operatörü, acente, dernek ve birliklerin de aralarında olduğu 133 katılımcıyla çıkarma yapan Türkiye, fuarda, şirket katılımları ve destinasyonlara ağırlık verdi. Gaziantep mutfak şovu dikkat çekerken, Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe’si ve Kapadokya’nın balonu ile birçok beldenin kurumsal tanıtımı göz doldurdu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 51'incisi düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı’ndaki Türk standının açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile beraber yaptı. Şehirler ve bölgelerin yoğun katılım gösterdiği fuarda Türk standına ilgi oldukça yüksekti. Fuarda, ayrıca bu yıl ilke kez sağlık turizminin tanıtımına yönelik stant açıldı.

Turizm Bakanı Avcı, Türk standının açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde tanıtım stratejisini değiştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını, gastronomiden sağlık turizmine, macera turizminden dini miras alanlarına kadar turizmin her çeşidinde olağanüstü zengin, belki de dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu kanıtlayan sunumlarımız var. Buradan hareketle Türkiye’yi sadece genel bir Türkiye markası üzerinden değil, il, destinasyon ve ürün bakımından da ayrı ayrı tanıtıyoruz” dedi.
2017 ve 2018’de turizm sektöründe Türkiye’nin daha ileri hedeflere ulaşacağını vurgulayan Bakan Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘Komşunu da al gel’ kampanyasını da hatırlatarak Almanya’da yaşayan gurbetçilere çağrıda bulundu.

Gaziantep Avrupa’dan tur başlatıyor

Fuara katılan Gaziantep Belediyesi 5 antik kentini tanıtıyor. Gaziantep Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural, Avrupa’dan 100 bin turistin Antep’i ziyaret ettiğini belirterek, “Hedefimiz bu yıl sayıyı yüzde 50 artırmak. Bu kapsamda DRV Alman Seyahat Acentaları Birliği ile görüşüyoruz. Şehrimize Avrupa’da paket turlar başlatacağız” dedi. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da Antalya’daki 7 minarenin UNESCO’ya aday olduğunu belirterek, “Bunun gibi özel kültür varlıklarının tanıtılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.

Ulusoy: Biz kaybedersek onlar da kaybeder

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Türkiye ile Almanya’nın uzun yıllardır dostane ilişkilerinin olduğunu belirterek, son dönem yaşanan gerilimin atlatılacağını söyledi. Türkiye’nin 5 milyon Alman turisti ağırladığını hatırlatan Ulusoy, “Türkiye Almanlar için önemli bir destinasyon. Çocuklarıyla birlikte burada rahatça tatil yapıyorlar. Aynı zamanda Alman tur operatörleri için de Türkiye çok önemli bir pazar. Biz kaybedersek onlar da kaybeder” dedi.

Fuarda Alman Tur operatörleriyle bir araya geldiklerini aktaran Ulusoy, “Alman tur operatörleri bize Türkiye’ye mecbur olduklarını söyledi. İspanya ve Yunanistan’ın hem yatak kapasitesi hem de hizmet olarak beklentilerine cevap veremediklerini aktardılar. Alman tur operatörleri en yüksek karlılığı da Türkiye’de sağlıyorlar. Bu gibi sebeplerle Türkiye’ye mecburlar. Almanya yumuşarsa Avrupa yumuşar” ifadelerini kullandı. Bu yıl Avrupalı turistin son dakikacı olacağını aktaran Başkan Ulusoy, 16 Nisan’dan sonra rezervasyonların artacağını sözlerine ekledi.

Veli Çilsal: Bizden vazgeçemezler

Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, Almanya ile olan ilişkilerde 16 Nisan’dan sonra toparlanacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Almanya bugünlerde tamamen politik davranıyor. Rezervasyonları bilerek ve kasten bekletiyor. Şu anda oteller panikte, ancak buna gerek yok. Çünkü bizden vazgeçemezler. Yerimize ikame edecekleri bir pazarları yok. Bu yılı 2016’nın da üzerinde kapatırız.” Susesi Otel Genel Müdürü İsmail Tirali de, “Avrupa’da şu anda rezervasyonlarda gerileme var gibi görünüyor ancak toparlanacaktır. Eskiden yüzde 70 ön rezervasyon, yüzde 30 son dakika alırdık. Şimdi bu durum tersine döndü. Avrupa bu yıl son dakikacı olacak” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir