Antalya sualtı müzesi ile 500 bin yeni turist çekecek

Turizmin başkenti Antalya’da Deniz Ticaret Odası’nın kuracağı sualtı müzesi ile kente 500 bin yeni turist kazandırılması hedefleniyor. Müzede Posedion, Mevleviler gibi bir konular üzerine 110 heykel yer alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA

Projesi Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi tarafından hazırlanan dünyanın ikinci sualtı müzesi, Antalya’nın Side tatil beldesinde bu ay içinde hizmete girecek. Müze’nin hizmete girmesiyle kentte yılda 500 bin yeni turist gelmesi ve ilk yıl sektöre 10 milyon euro katkı sağlaması hedefleniyor. Side Sualtı Müzesi’ne, Kurtuluş Savaşı, deve kervanı, Mevleviler, mitolojik çağda deniz tanrısı Posedion gibi 5 ayrı temadan oluşan 110 heykel yerleştirilecek. 

DTO Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu, Meksika’da bulunan dünyanın ilk sualtı müzesi belgeselini izledikten sonra benzerini Türkiye’de de gerçekleştirmeyi hayal ettiğini belirterek, “Denizcilik sektörüne yılda 500 bin ek turist çekmeyi hedeflediğimiz sualtı müzesi projesi için çalışmalara başladık. Müzeyi Side’de kurmak için hazırladığımız projeye Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan (BAKA) destek de aldık” dedi.. 

sdfbgsf.jpg

Yaklaşık bir yıl sürecek proje için 5 ayrı tema belirlediklerini kaydeden Kendiroğlu, “Bir hayalle başlayan Side Sualtı Müzesi hizmete girecek hale geldi. 110 figürden oluşan heykellerin deniz içine yerleştirilmesine yakın zamanda başlanılacak. Dünyada ikinci olacak Side Sualtı Müzesi, denizcilik sektörüne çok ciddi katma değer yaratacak. Side’de çok fazla sualtı zenginliğimiz, batığımız, yapay veya doğal resif alanlarımız yoktu” dedi. 

Kendiroğlu, Side Sualtı Müzesi’nin dalış turizmi açısından bir çok noktası bulunan Antalya’nın bu alanda cazibe merkezi olmasına ’katkı sağlayacağını ifade ederek, “Kurtuluş savaşı, çöllerdeki deve kervanı, Mevleviler, mitolojik çağlardaki deniz tanrısı Posedion ile 2016’da Antalya’da yapılacak olan Expo’nun ‘’Çocuk ve Çiçek’’ temalarından oluşan 110 figürden oluşan heykeller deniz içine yerleştirilecek. Bu eserler doğaya zarar vermeyecek malzemelerden yapıldı. Heykeller denizin 9 ve 24,5 metre derinliğine farklı alanlarda parça parça yerleştirilecek. Heykellerin yerleştirileceği bölgelere teknelerin girmesi, demirlemesi, balık avlanması yasaklanacak. Böylece koruma altına alınacak. Denizcilerin ve vatandaşlarımızın bu eserlere sahip çıkmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Sadece tüpsüz dalıştan 7,5 milyon euro gelir sağlanabilir 

Kendiroğlu, ‘Ben bu müzeye dalarım’ sloganı ile hareket ettiklerini vurgulayarak, “Meksika’daki sualtı müzesini görmek için resmi rakamlara göre 4 milyon, gayri resmi rakamlara göre ise 10 milyon turist gidiyor. Bu ay içinde hizmete girecek Side Sualtı Müzesi’ne yılda 500 bin ek turist getirmeyi ve ilk sezon da denizcilik ve turizm sektörüne 10 milyon euro gelir kazandırmayı hedefliyoruz. Bir sezon boyunca sadece tüpsüz dalıştan 7,5 milyon euro gelir sağlanabilir. Minimum 5 bin dalış yapılması bekleniyor” dedi.

2 sualtı müzesi daha kurulacak 

DTO Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu, Antalya’da ikinci sualtı müzesini Kemer’in Ayışığı Koyu’na, üçüncüsünü ise Antalya merkeze kurmak için de çalışmalara başladıklarını belirterek, “Bunun için BAKA’ya proje sunduk. 2016 yılında da Kemer Ayışığı Koyu’nda yapılması planlanan sualtı müzesinde Kurtuluş Savaşı döneminde Paris II denizaltısını batıran Yüzbaşı Ertuğrul teması olacak” diye konuştu.

Dünyada 3 milyon sertifikalı dalgıç var

DTO Sualtı Müzesi Danışmanı Ahmet Gülaydın, dünyada 3 milyon sertifikalı dalgıç olduğunu ifade ederek, “İyi bir tanıtımla bu sertifikalı dalgıçları bölgemize çekebilsek deniz turizmine önemli katkı sağlamış oluruz. Bu projeyi anlatabilmek için Düselldorf, Paris ve Londra’daki fuarlarda tanıtım atağına geçmeliyiz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir